– Jo verre ting de har gjort, jo flere blir kjærlighetsbrevene

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik får tilsendt lange kjærlighetsbrev til fengselet. Det er han ikke alene om. – Man ønsker å komme i kontakt med den sårbare sjelen som ligger bak alt dette vonde, sier professor i psykologi, Frode Thuen.

Ila

Her, på Ila landsfengsel, sitter massedrapssiktede Anders Behring Breivik.

Foto: Holm Morten / SCANPIX

«Om jeg kunne velge å ha sex med en kjendis, så ville jeg ha valgt Anders Behring Breivik.»

Det skriver en kvinne på nettstedet dinbaby.com. Også på andre chattesider har kvinner skrevet om sin fascinasjon for denne mannen, som drepte 77 mennesker i Oslo og på Utøya 22. juli.

Professor i psykologi, Frode Thuen

Frode Thuen er samlivsekspert og professor i psykologi.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

Og til fengselet kommer kjærlighetsbrev fra hele verden.

– Jeg ble sjokkert da jeg hørte dette. Så tenker man gjennom hva man har hørt fra tidligere saker – det er de mest alvorlige forbryterne som mottar slike brev. Så sånn sett er det ikke overraskende likevel, sier psykolog Frode Thuen.

Det er de verste kriminelle, som som har fått mye oppmerksomhet i media, som får flest brev.

– Jo mer sterke eller bissarre disse handlingene er, jo tydeligere tror disse damene at de kan skimte en slags sårbarhet. Man ønsker å komme i kontakt med den sårbare sjelen som ligger bak alt dette vonde.

– Velkjent fenomen

– Alle får brevene, men det er gjennomlesning av all privatpost til de innsatte her. Anders Behring Breivik har fullt forbud nå, så alle brev går til politiet og blir oppbevart der, forteller fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila landsfengsel til NRK.

Knut Bjarkeid

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid foran porten til Ila landsfengsel der Anders Behring Breivik sitter innesperret.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Fengselet er langt fra ukjent med slike brev.

– Dette er et kjent fenomen. Det er innsatte som er kjent gjennom pressen og det er ofte alvorlige saker som overgrep, vold og drap, forteller han.

– Forskjellen med Anders Behring Breivik er at han ikke bare er kjent i Norge, men også i resten av Europa. Og dette er et fenomen som ikke bare gjelder Norge, sier Bjarkeid.

Hvordan reagerer de innsatte når de mottar slike brev?

– Det er veldig varierende. Vi har de som blir litt flaue på kvinnenes vegne, og vi har de som synes dette er spennende og et lite avbrudd i en grå hverdag. Vi har også en gruppe overgripere som har et forkvaklet forhold til kvinner, og som ofte kan føle dette som en bekreftelse på at de er guds gave til kvinnene, sier fengselsdirektøren.

– Dette er en gruppe som det hadde vært veldig greit at ikke fikk disse brevene.

Omsorg på ville veier

Det har aldri vært gjort forskning på hvem disse kvinnene er.

– Men det er all grunn til å tro at det er kvinner som lever isolert og i sin egen verden, mener psykolog Frode Thuen.

Han betegner brevene som «omsorg på ville veier».

– Man skal være forsiktig med å sykeliggjøre disse kvinnene, men de gjør ting som de fleste andre syns er veldig, veldig rart. Dess verre ting de innsatte har gjort, dess flere brev får de, forklarer Thuen.

– Avsenderne har mye mindre behov for den omsorgen vanlige kvinner krever å få tilbake fra partneren sin. De skal bare gi og gi, og det er ikke så farlig med hva de får tilbake, sier Thuen.

SISTE NYTT

Siste meldinger