Freia-ansatte smeltet om kapp i sola på Youngstorget i Oslo lørdag. Konflikten og boikotten som har dukket opp de siste dagene er derimot lite søt.
Fagforeningen til de ansatte, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, hadde et planlagt arrangement i hovedstaden for å markere at forbundet er 100 år. Der viste de fram både gamle varebiler og uniformer.
Freia-ansatt Einar Birger Salvesen er bekymret for arbeidsplassen sin.
Foto: Line Tomter / NRK– Dette er ikke noe stas. Vi er litt bekymret for våre arbeidsplasser, for vi ser hvor fort det sprer seg, sier Einar Birger Salvesen.
Han har jobbet 36 år i selskapet. Kollega Jon-Inge Andy Sogn har 37 års erfaring samme sted.
– Feil fokus
Stadig flere selskaper stopper salget av Freia-produkter i protest mot at Freias morselskap Mondelez ikke har stanset virksomheten i Russland.
– Jeg synes det er feil fokus å sanksjonere mot Freia. Vi har ingen ting med fabrikkene i Russland å gjøre, verken med tanke på sjokolade eller økonomi. Boikottene går utover Freia, Norge og norske arbeidsplasser, sier Sogn.
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund viste fram veteranbiler og gamle uniformer i forbindelse med at forbundet er 100 år.
Foto: Ida Marie EideMondelez opplyser at Freia-produkter lages med norske råvarer på Rodeløkka i Oslo, og at de ikke selger noe som er laget i Russland i det norske markedet.
Permitteringer hvis butikkjedene også boikotter
Fagforeningsleder Gøran Nyberg forteller at de har vært i møter med Freia-ledelsen torsdag og fredag og skal i nye møter mandag.
– Vi klarer ikke påvirke nok alene her i Norge til at hovedledelsen i Mondelez vil gjøre noen store endringer, mener Nyberg.
Han understreker at Freia følger EUs direktiver for handel med Russland og sånn sett ikke bryter noen regler.
Hvilke konsekvenser kan dette få for dere som jobber på Freia?
– Hvis dette vedvarer og de store butikkjedene også hiver seg på denne bølgen, da er det ikke noen vits i å ha noen produksjon i gang. Da blir det permitteringer, sier Nyberg som håper det norske folk vil fortsette å kjøpe sjokolade som før.
Svartelistet
Mondelez er svartelistet av ukrainske myndigheter fordi selskapet fortsatt har produksjon i Russland.
Den norske Turistforeningen er blant dem som har tatt en Kvikk Lunsj-pause.
Foto: Fredrik Hagen / NTBDen norske Turistforeningen er blant dem som har reagert. De har siden 1960 hatt et samarbeid med selskapet om Kvikk Lunsj, for mange den store tursjokoladen.
– DNT fordømmer Russlands angrepskrig mot Ukraina, og vi forventer at våre samarbeidspartnere støtter opp om grunnleggende verdier som demokrati, fred og folkeretten. Så lenge Mondelez internasjonalt ikke vil stanse sin virksomhet i Russland, kan vi ikke ha et aktivt samarbeid om Kvikk lunsj, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.