Hopp til innhold

Fortsetter å eksportere melk til tross for smørmangel

Tine har eksportert 11.000 tonn Jarlsberg så langt i år, og eksporterer fortløpende selv om det er for lite melk til å produsere smør her hjemme.

Smørmangel i norske butikker

Det er smørmangel i mange norske butikker.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Dagros er mer attraktiv enn på lenge.

Det er overproduksjon av melk som pleier å være problemet, og derfor begynte Tine med eksport av Jarslberg til USA.

Elisabeth Morthen

Tines kommunikasjonsdirektør Elisabeth Morthen.

Foto: Tine

Eksporten er subsidiert av deg og meg med nærmere 50 kroner per kilo, noe som gjør at Jarlsberg er billigere i utlandet enn i Norge.

– Det er cirka ti prosent av norsk melkeproduksjon som eksporteres i form av Jarlsberg-ost. Vi er selvfølgelig opptatt av å levere ost til markedet i tråd med etterspørselen, både i Norge og i utlandet, sier Tines kommunikasjonsdirektør Elisbeth Morthen.

For å produsere en kilo Jarlsberg går det med elleve liter melk.

Høyres landbrukspolitiske talsmann, Svein Flåtten, mener osteeksporten er enda et ekspempel på at Tine bør fratas rollen som melkeregulator.

– Folk ser nå at landbrukspolitikken ikke virker, og nettopp derfor er osteeksporten et symbol på det som ikke fungerer, sier Flåtten.

Les: Mener Tine kunne avverget smørkrisa
Les: Slik løser du smørkrisen selv

Vil ikke endre Tines rolle

Lars Peder Brekk

Landbruksminister Lars Peder Brekk.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det er imidlertid ingen planer om å endre på rollen til Tine, sier landbruksminister Lars Peder Brekk, som forsvarer den subsidierte osteeksporten til USA.

– Jeg er overbevist om at Tine og andre markedsregulatorer vil gjøre jobben sin. De har gjort jobben nå ved å åpne for redusert toll. Da kan alle importere smør, og det vil løse utfordringene etterhvert, sier Brekk.

Da Tine begynte å ta smørmangelen inn over seg for noen måneder siden, var for det for sent å legge om produksjonen. Det var heller ikke ønskelig av hensyn til de utenlandske kundene.

«Vi har også omprioritert og produsert mer magerost for å frigjøre fett til smørproduksjon ved å produsere mer skummetmelkpulver i 2011. Dermed har vi kunnet øke smørproduksjonen tilsvarende», heter det i en uttalelse fra Tine.

Les: Melkebønder mener smørmangelen kunne vært unngått
Les: - Nordmennene må lete et annet sted, hvis de vil ha smør på bordet

AKTUELT NÅ