Dagros er mer attraktiv enn på lenge.
Det er overproduksjon av melk som pleier å være problemet, og derfor begynte Tine med eksport av Jarslberg til USA.
Eksporten er subsidiert av deg og meg med nærmere 50 kroner per kilo, noe som gjør at Jarlsberg er billigere i utlandet enn i Norge.
– Det er cirka ti prosent av norsk melkeproduksjon som eksporteres i form av Jarlsberg-ost. Vi er selvfølgelig opptatt av å levere ost til markedet i tråd med etterspørselen, både i Norge og i utlandet, sier Tines kommunikasjonsdirektør Elisbeth Morthen.
For å produsere en kilo Jarlsberg går det med elleve liter melk.
Høyres landbrukspolitiske talsmann, Svein Flåtten, mener osteeksporten er enda et ekspempel på at Tine bør fratas rollen som melkeregulator.
– Folk ser nå at landbrukspolitikken ikke virker, og nettopp derfor er osteeksporten et symbol på det som ikke fungerer, sier Flåtten.
Les:
Les:
Vil ikke endre Tines rolle
Det er imidlertid ingen planer om å endre på rollen til Tine, sier landbruksminister Lars Peder Brekk, som forsvarer den subsidierte osteeksporten til USA.
– Jeg er overbevist om at Tine og andre markedsregulatorer vil gjøre jobben sin. De har gjort jobben nå ved å åpne for redusert toll. Da kan alle importere smør, og det vil løse utfordringene etterhvert, sier Brekk.
Da Tine begynte å ta smørmangelen inn over seg for noen måneder siden, var for det for sent å legge om produksjonen. Det var heller ikke ønskelig av hensyn til de utenlandske kundene.
«Vi har også omprioritert og produsert mer magerost for å frigjøre fett til smørproduksjon ved å produsere mer skummetmelkpulver i 2011. Dermed har vi kunnet øke smørproduksjonen tilsvarende», heter det i en uttalelse fra Tine.
Les:
Les: