Hopp til innhold

- Nordmennene må lete et annet sted, hvis de vil ha smør på bordet

Danske meieriorganisasjoner vil ikke selge smør til Norge, selv om tollsatsene på smør er satt kraftig ned.

Smørmangel

Det er for tiden ikke nok smør i butikkhyllene mange steder.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Tine meierier Voll

På Voll meierier kunne Tine produsert mer smør, men får ikke nok fløte.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Mangelen på smør i Norge gjør at Norge har redusert tollavgiftene på importert smør resten av året.

For danske smørprodusenter er imidlertid en måned med lavere toll ikke nok til at de lar seg friste til å sende smør til naboene i nord.

– Nå har vi stanget hodet mot den tollmuren i Norge i over 10 år, så da er ikke et lite hull i muren nok til at vi sender smør den veien, sier salgssjef i Thise Andelsmejeri, Mogens Poulsen, til bransjeorganisasjonen Landbrug & Fødevarers nettside.

Selger til Sverige og Finland

Thise selger allerede smør til Sverige og Finland.

Hamstrer smør i Sverige

Nordmenn har reist til Sverige for å hamstre smør.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

I likhet med Norge opplever og svenskene og finnene smørmangel som et resultat av lavere melkeproduksjon etter en våt sommer.

– Vi har fordoblet vår eksport av økologisk smør til Sverige og Finland de siste månedene slik at de kan få smør på bordet, men nordmennene må lete et annet sted om de vil ha smør på bordet, sier Mogens Poulsen.

Takket nei til 50 tonn smør

Heller ikke noen av de andre smørproduserende meieriene vil selge smør til Norge.

Hverken Bornholms Andelsmejeri, Nørup Mejeri eller Arla Foods, lar seg friste av den midlertidige lettelsen i tollavgiften.

– Vi kan ikke bygge opp noe for å rive det igjen etter tre uker. Vi har tilbudt Norges største meieri 50 tonn industrismør, som vi har på lager, men det har de takket nei til med den begrunnelse, at smøret er surnet., sier pressesjef i Arla, Theis Brøgger til bransjesiden foodculture.dk.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her har det russiske private selskapet Wagner sitt eget område der de begraver leiesoldater som har mistet livet i krigen i Ukraina. Video: Reuters.

Reuters: En russisk gravplass avslører Wagners hær av fanger

En gravplass i Sør-Russland begynner å fylles opp. Her er det leiesoldater fra den private Wagner-gruppen som gravlegges. Ifølge Reuters er mange av de døde tidligere fanger.