Hopp til innhold

Mener Tine kunne avverget smørkrisa

Melkebonde Bjørn Sætren fra Løten reagerer på at Tine ikke så signalene om at det kom til å bli smørmangel.

Video Tine kritikk

Tine får kritikk for måten de har håndert smørkrisa på.

Melkebonde Bjørn Sætren

Melkebonde Bjørn Sætren.

Foto: Frode Meskau / NRK
Konsernsjef Tine

Konsernsjef i Tine, Elisabeth Morthen.

Foto: Østnytt

– Jeg syntes Tine kunne vært tidligere på banen og sagt til oss produsenter at vi har mulighet til å produsere litt mer. Så de har ikke fulgt med helt i timen, sier melkebonde Bjørn Sætren.

Han er ikke imponert over at Norge nå må importere store mengder smør fra utlandet og er kritisk til Tine. Han mener de burde ha sett at det kom til å bli melkemangel, som igjen har ført til at Norge nå må importere smør for å dekke behovet til deg og meg.

Norske melkebønder har tapt på Tines håndtering av saken, mener Sætren:

– Hvis det importeres 100 tonn med smør så er det ganske mange millioner liter melk som skal til for å få til det smøret. Hvis vi bønder i Norge hadde produsert det så hadde vi hatt inntektene her i landet, sier han.

LES OGSÅ: Danskene vil ikke selge smør til Norge

– Må sørge for at dette ikke skjer igjen

Leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki, er enig i kritikken av Tine:

– Det er helt sikkert ting de skulle sett tidligere. De må evaluere det som har skjedd og ta lærdom av dette slik at vi ikke stiller oss i samme situasjon en gang til, sier han.

Myki understreker at dette også er en medieskapt situasjon som gjør at folk hamstrer, og at det er noe som er vanskelig å kritisere Tine for.

LES OGSÅ: Lavkarbotrenden får skylden for smørmangelen

Innrømmer for dårlig kontroll

– Vi er enige med bøndene i at dette er en veldig beklagelig situasjon og selvfølgelig hvis vi hadde visst det vi vet i dag, så hadde vi lagt opp til å øke melkeproduksjonen mye tidligere enn det vi har gjort, sier konserndirektør i Tine, Elisabeth Morthen.

Hun beklager situasjonen sterkt både overfor bøndene som kunne produsert mer melk og overfor bøndene som burde hatt nok smør til jul.

– De prognosene som vi hadde senest frem til mandag for to uker siden viste at vi skulle dekke opp det behovet som var i markedet med den melkeproduksjonen som var. Nå ser vi at de prognosene ikke var gode nok, sier hun.

Morthen mener fokuset på smørkrisen i media også har ført til at folk har kjøpt mye mer smør enn vi vanligvis gjør.

LES OGSÅ: Dårligere for gir mindre smør

Produserer det de kan

Smørmangelen har ført til at Sætren og andre melkebønder nå produserer det de kan av melk:

– Nå har vi utsatt slakting av dyr, produserer det vi kan og gir litt mer kraftfôr og litt hardere med grovfor og prøver å få til noen liter mer, sier han.

Nå håper Sætren at Tine har fått en vekker, og at det samtidig kan bety at flere norske bønder velger å satse på melk i framtida:

– Norge er et land der det kanskje snart er for lite melk. Kanskje det er plass for flere melkeprodusenter, det hadde vært moro at det kunne vært noen flere som levde av melkeproduksjon i Norge.

LES OGSÅ: Slik lager du smør selv

Flere saker fra Innlandet