NRK Meny
Normal

Forsvarer sammenligner Syria-tiltalt med «Braveheart» og Franco-kjempere

OSLO TINGRETT (NRK): Forsvarer Thomas Randby mener retten må frifinne den terrortiltalte norske 24-åringen, og viser til historiske frigjøringskamper.

Thomas Randby

Forsvarer Thomas Randby mener den tiltalte 24-åringen ikke kan dømmes for å ha deltatt i terrorhandlinger.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Aktor mener 24-åringen fra Fredrikstad både har vært fotsoldat i Syria, og at han har inngått et terrorfobund med andre norske Syria-farere, og derfor må dømmes til åtte år i fengsel.

Forsvarer Thomas Randby begynte sin prosedyre med å gå til angrep mot aktor Geir Evangers beskrivelse av Syrias president Bashar al-Assad som leder for en «legitim stat».

– Hvis man har som utgangspunkt at Assad er en legitim statsleder, i direkte motsetning til vår utenriksminister Børge Brende, strekker man både politikk, juss og bevis veldig langt, slo Randby fast, mens aktor Geir Evanger tidvis ristet på hodet.

Spansk borgerkrig

Tiltalte poserte med våpen

Den tiltalte 24-åringen poserer med våpen han har sendt fra Syria til andre norske islamister.

Foto: PST

I en engasjert prosedyre gikk Randby deretter videre til å sammenligne den tiltalte 24-åringens angivelige kamp mot Assad-regimet, med en rekke andre historiske frigjøringskamper.

Hva med den spanske borgerkrigen, da det var Francos fascister mot venstresiden? Da dro mange nordmenn for å kjempe, sa Randby, og viste til at rundt 120 nordmenn deltok i de internasjonale brigadene, rundt 50 på Francos side.

– De tok oppdrag i en borgerkrig som ble utkjempet med omfattende terror og massakre på begge sider. Det er mye likt, sa Randby, som også nevnte den finske vinterkrigen. Da slåss flere nordmenn på finsk side, mot Russland, og altså indirekte for Nazi-Tyskland.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Forsvarer Thomas Randby begjærer frifinnelse for Syria-tiltalt

Forsvarer Thomas Randby mener 24-åringen må frifinnes.

– Frigjøringsforkjemper eller terrorist?

Men Randby var ikke ferdig med det.

– Hva med William Wallace, kjent fra filmatiseringen «Braveheart»? Han var en skotsk helt, men stemplet som kriminell av England, og henrettet på bestialsk vis.

– Felles for dem alle var at de kjempet mot «riktig fiende». Skal det at man har bistått i kamp mot Assad rammes av norsk terrorlovgivning? Er man da terrorist eller frihetsforkjemper, spurte Randby retorisk.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Statsadvokat Geir Evanger

Statsadvokat Geir Evanger tror ikke på at den tiltalte 24-åringen drev med humanitært arbeid i Syria. Han mener østfoldingen må dømmes til åtte år i fengsel.

– Aktor mangler bevis

Den tiltalte har erkjent å ha vært i Syria, og at han har stått væpnet vakt mellom grensen mellom Syria og Tyrkia. 24-åringen har imidlertid hevdet at hovedformålet med turen var å drive humanitært arbeid, og at han kjørte ambulanse i Syria.

Randby mener det ikke kan bevises at den tiltalte har deltatt i terrorhandlinger i Syria, og er også svært kritisk til påtalemyndighetens bevis for hvilke grupper 24-åringen har vært med i det borgerkrigsherjede landet.

Et sentralt element i saken har vært Facebook-korrespondanser østfoldingen har hatt med andre norske islamister, samt bilder han har sendt av seg selv med våpen fra Syria.

– Aktors bevis i denne saken består mye av å lese opp Facebook-meldinger. Den ene han hadde kontakt med er død. Ingen av dem han hadde kontakt med, er avhørt, påpeker Randby.

– Tok med passet og gikk?

Den tiltalte har selv sagt at ved å skrive at han var med en gruppe, bare betød at han var i et område denne gruppen tilhørte. Han viste også til saken om at flere radikaliserte nordmenn har bedt om hjelp fra PST for å få tilbake passet sitt fra Den islamske staten.

– Påtalemyndigheten mener han har vekslet mellom flere ulike grupperinger, og bare har tatt med seg passet sitt. Dette er bygget på Facebook-meldinger, men tror vi virkelig det foregår slik?

Er det så enkelt som aktor sier, at "les Facebook, se datoen", da finner man bevegelsene og gruppene han har vært med i? Vi mener ikke det, sier Randby.

– Jeg er veldig forvirra

Forsvarerne til den terrortiltalte 24-åringen la avslutningsvis ned påstand om at den tiltalte frifinnes for tiltalens post én og to, eventuelt anses på mildeste måte.

Etter en disputt mellom aktor og forsvarer om internasjonal politikk, ble den tiltalte spurt om han ville si noe avslutningsvis.

– Det eneste jeg kan si er at jeg er veldig forvirra, sa 24-åringen, før retten ble hevet for dagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger