Hopp til innhold

Forsker: Veldig positivt for Norge

Russlandsforsker Julie Wilhelmsen er gledelig overrasket over tirsdagens kunngjøring av at Norge og Russland er blitt enige om en delelinje i Barentshavet.

Video Julie Wilhelmsen om barentsavtalen

Helt frem til nå, har både presse og forskere fulgt de norsk-russiske forhandlingene, som har gått i perioder.

Ingen hadde trodd at det var klart for et endelig gjennombrudd under statsbesøket - utifra de siste opplysningene som forelå. Derfor lot mange seg overraske av nyheten Stoltenberg og Medvedev bragte med seg.

Overrasket

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg har bare forholdt meg til utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) kommentarer i forkant hvor det virket som det ikke var noen mulighet for dette i det hele tatt, sier Julie Wilhelmsen til NRK.

Wilhelmsen er seniorforsker i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), med Russland som spesialfelt.

Symbol

Hun påpeker at politikerne på begge sider har vært flinke til å holde kortene tett til brystet.

NUPI-forskeren ser på tirsdagens avtale som veldig positiv og veldig viktig for Norge. Hun ser avtalen som en manifestasjon av hvor vellykket Norges politikk overfor Russland har vært.

– Den kan også stå som et symbol på at det faktisk er en forskjell på Putin og Medvedev. Jeg tror dette har med ham som jurist og som person å gjøre, sier NUPI-forskeren.

Hun fremhever at folkeretten nå legges til grunn for samarbeidet i hele regionen.

Uventet løsning

– Få hadde ventet denne løsningen i dag, sier Geir Flikke, også han seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Flikke minner om at delelinjespørsmålet fortsatt har et stykke igjen, før man endelig er i mål.

– Det vi har er en felleserklæring mellom Norges statsminister og Russlands president. Så skal saken gjennom en ratifikasjonsprosess og godkjennes i begge landenes nasjonalforsamlinger, sier Flikke.

Han ser ikke åpenbare skjær i sjøen for avtalen.

– Men gitt at dette er et kompromiss etter 40 års forhandlinger, inneholder det trolig også spesifikke detaljer som må behandles i ratifikasjonsprosessene, sier Flikke.

AKTUELT NÅ