Hopp til innhold

Her undertegner de avtalen

De to utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sergei Lavrov fikk det ærefulle oppdraget å underskrive enigheten om den historiske delelinjeavtalen.

Underskrivning av delelinjeavtalen i barentsområdet.

Jonas Gahr Støre underskriver sammen med Sergei Lavrov delelinjeavtalen.

Foto: TV2

Etter at statsminister Jens Stoltenberg og president Dmitrij Medvedev kom med den store nyheten om at det er inngått et kompromiss om delelinjen i Barentshavet - etter 40 års forhandlinger - kunne en prinsippavtale undertegnes på Akershus slott i dag.

– Enigheten er klar

Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sergei Lavrov

Det var en fornøyd kvartett som kunne konstatere enighet.

Foto: TV2

I blitzregnet undertegnet utenriksministrene avtalen som sikrer at Norge og Russland nå er enige om forhandlingene rundt den omstridte delelinjen.

– Enigheten er klar. Den er ryddig og god avtale med en linje som deler hele Barentshavet og Polhavet. Men det gjenstår godkjenning av kartdata og den endelige underskrivningen etter at avtalen blir godkjent av Dumaen og Stortinget, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Sender signaler

– Vi har hatt en utfordring, og den mener jeg vi nå har ryddet unna. Det har skjedd på veldig grundig vis, basert på tillit mellom politikere og forhandlere, forankring hos statsminister og president og nær kontakt mellom utenriksministre, sier Støre til NRK.

Han legger også vekt på det brede samarbeidet som har foregått blant ekspertisen på olje- og energifeltet. Selv om det kun er en prinsipperklæring om en avtale som er klar, er Støre fornøyd.

– Det tror jeg sender signaler så det holder, sier Støre.

Forhandlingene om Barentshavet regnes nå som formelt avsluttet, og det er kun «avsluttende arbeid» som gjenstår.

Mange avtaler

Dmitrij Medvedev og Jens Stoltenberg
Foto: TV2

I alt ble det undertegnet åtte avtaler - før lunsjen tok til.

Blant dem en utdanningsavtale om høyere utdanning, en samarbeidsavtale om bruk av fornybare energikilder, en næringslivsavtale, en metrologiavtale som skal bedre værvarslet for Barentsområdet, en justisavtale som regulerer utlevering og rettshjelp, en samarbeidsavtele mellom riksadvokatene mellom de to landene.

Til slutt underskrev Stoltenberg og Medvedev en enighetsavtale til stående applaus.

AKTUELT NÅ