- Har vært harde forhandlinger

- Det har vært en lang og vanskelig prosess og det har vært harde forhandlinger frem til det siste, sier Norges ambassadør Knut Hauge om den historiske delelinje-avtalen.

Ambassadør Knut Hauge

Hauge har vært hjemme i Norge i anledning det russiske statsbesøket. Han har fulgt forhandlingene - som har vart i fire tiår - nært i mange år.

- Det vi har kommet frem til nå, er et viktig gjennombrudd, sier en fornøyd Hauge til NRK.

Bare enighet

Sjefens hans, utenriksminister Jonas Gahr Støre, var like glad.

- Vi har hatt en utfordring, og den mener jeg vi nå har ryddet unna. Det har skjedd på veldig grundig vis på grunn av tillit mellom politikere og forhandlere, nær kontakt mellom utenriksministrene og en forankring hos presidenten og statsministeren, sa Støre til NRK like før han skulle undertegne prinsipperklæringen om delelinjen i Barentshavet og Polhavet sammen med sin russiske kollega, Sergei Lavrov.

Støre la også vekt på det brede samarbeidet som har foregått blant ekspertisen på olje- og energifeltet under forhandlingene.

Ble sikker i går

Glad var også statsministeren Stoltenberg - som smilte som en sol - da han ankom Akershus Slott foran regjeringslunsjen som avslutter statsbesøket til den russiske presidenten.

- I fjor høst ble jeg stadig mer opptimist på bakgrunn av de samtalene som utenriksministrene hadde, men også gjennom de samtalene med Medvedev.

- Men endelige sikker ble vi her under disse møtene, sa Stoltenberg.

Det gjenstår noe før den endelige undertegningen. Men enigheten er klar, presiserte statsministeren.

- Vi er enig om ryddige prinsipper om en linje som deler Barentshavet og Polhavet. Det skal til en godkjenning av kartdata, og en endelig underskrivning av selve avtalen. I dag handler det om å bekrefte en enighet, sa Stoltenberg.

Oljen lokker

Næringsminister Trond Giske hadde olje i blikket.

- Dette åpner for en ny næringsutvikling i nord. Dette er helt avgjørende for olje og gassutvilkling i nordområdene, sa Giske og fikk følge av NHO-president John G. Bernander.

- Dette er en stor dag, og veldig viktig for Norge. Som i Nordsjøen ligger det til grunn grenseoverskridende ressurser. Vi vil få faste og beregnlige grenser, sa Bernander.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger