Normal

Forsker mener UDs klage til Europarådet er spesiell

Utenriksdepartementet fikk nok av Thorbjørn Jaglands innlegg om norsk politikk i sosiale medier, og leverte inn formell klage til Europarådet. Ikke hverdagskost, mener forsker.

Børge Brende

Thorbjørn Jaglands innlegg i sosiale medier fikk UD til å reagere. Til NRK sier Børge Brende at Jagland bør være mer bevisst på hva han publiserer i sosiale medier.

Foto: NRK

Iver Neumann er professor i internasjonale relasjoner og seniorforsker ved NUPI, og spesialiserer seg blant annet på norsk utenrikspolitikk.

Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)

Forsker Iver Neumann mener UDs klage ikke er hverdagskost.

Foto: Christopher Olssøn/NUPI

«Det er ikke hverdagskost at den norske stat rykker ut med klager på internasjonale organisasjoner, og spesielt ikke når det dreier seg om uformelle uttalelser fra norske ledere. Dette ser ikke ut som diplomatiske utspill, men som politikeres egne initiativer», skriver han til NRK.

Det var i går det ble kjent at Utenriksdepartementet for to uker siden sendte inn en formell klage til Europarådet etter Jaglands mange Facebook-innlegg om norsk politikk.

Thorbjørn Jagland

Torbjørn Jagland er generalsekretær i Europarådet. Hans innlegg på Facebook om norsk politikk vekker reaksjoner.

Foto: Bjørn Sigurdsøn

I et innlegg skrevet 1. oktober kritiserte han det han mente var en passiv norsk holdning til politivolden som da pågikk i Barcelona. I et innlegg skrevet i september stilte Jagland spørsmål ved om norske medier hadde sittet på drittpakker om Ap-leder Jonas Gahr Støre i valgkampen.

Utenriksdepartementet mener Jagland legger fram feil og misvisende påstander i innleggende sine.

Ber Jagland være bevisst i sosiale medier

Da NRK møtte Børge Brende i Arkhangelsk onsdag viste han til NRKs intervju med UDs kommunikasjonssjef, og sier at han ikke ønsker å kommentere ytterligere hvorfor UD har sendt inn klagen.

Avtroppende utenriksminister Børge Brende om UDs klage på Europarådets generalsekretær Torbjørn Jagland.

Brende: – Jagland bør tenke over hva han skriver på Facebook

Men da NRK konfronterer ham med Jaglands påstand om at det er «betenkelig at Norge i løpet av åtte år ikke har møtt på ministernivå i Europarådet», svarer han:

– Det er jo feil. Jeg har møtt der. Han må ettergå bøkene sine. Jeg har ikke sett den påstanden, men jeg har vært i Strasbourg og møtt på ministerrådsmøte og blant annet tatt opp menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia.

Brende mener det er viktig at Jagland er bevisst på at når han skriver ting på Facebook, så gjør han det som generalsekretær i Europarådet.

– Han kan ikke gjøre det som privatperson når han uttaler seg om politiske spørsmål. Akkurat som Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er, som jeg vet, veldig bevisst når han skriver ting på Twitter og i andre sosiale medier.

– UD forventer mer

I et intervju i Dagens Næringsliv forklarer Erna Solberg UDs reaksjon.

Erna Solberg

Solberg ber Jagland beklage uttalelsene.

Foto: Jørn Tveter / NRK

– Det som skjedde var at UD forventer litt mer av generalsekretæren i Europarådet enn at han tar en uttalelse som er gitt på et spørsmål og feiltolke den inn i et annet. Han går inn i en norsk debatt med den autoriteten han har. Det synes vi er feil. Det er det UD som har gjort en vurdering av, sier Solberg til avisen.

Hun mener også at Jagland bør beklage uttalelsene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger