Redaktør om Jagland: – Ville gi nytt intervju mot at vi slettet tidligere intervjuer

I forbindelse med flere kritiske saker om Europarådet, sa generalsekretær Thorbjørn Jagland at Aftenposten kunne få et nytt intervju med ham, mot at de slettet alle tidligere intervjuer, ifølge avisens nyhetsredaktør.

Nobels fredspris 2016 til Colombias president Juan Manuel Santos.

I et Facebook-innlegg tirsdag kveld retter Thorbjørn Jagland kraftig kritikk mot Aftenpostens artikler om Aserbajdsjan og Europarådet. Og starter innlegget med overskriften: «HANNE OG JEG HAR FÅTT NOK».

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Generalsekretær i Europarådet og tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland delte et Facebook-innlegg sent tirsdag kveld hvor han rettet krass kritikk mot Aftenposten:

«Akkurat i disse dager legger Aftenposten ut artikler som er så ærekrenkende at det tar pusten fra oss», heter det blant annet i innlegget.

Jagland refererer til en artikkel i Aftenposten søndag om at han i årevis ble varslet om korrupsjon i Europarådet, uten å gjøre noe med det.

Tone Strøm-Gundersen

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen sier at de med artikkelen ønsket å skape en debatt om korrupsjon i Europarådet. Hun mener at man som generalsekretær må tåle kritisk journalistikk.

Foto: Privat

– Aftenposten har publisert en artikkel i helgen som er godt dokumentert, og som baserer seg på intervjuer med et femtitalls kilder, både skriftlige og muntlige. Vi har et bredt og godt kildegrunnlag for artikkelen, sier avisens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen til NRK.

– Ingenting i den artikkelen er ærekrenkende. Men våre kilder og vår dokumentasjon stiller spørsmål ved hans innsats og arbeid mot korrupsjon, legger hun til.

– Må finne seg i kritisk journalistikk

«I mange måneder har jeg forsøkt å forklare Aftenposten at jeg ikke kunne møte en avhoppet ambassadør fra Aserbajdsjan, men de mener at dette var fordi jeg ikke ville ha informasjon fra han», skriver Jagland i Facebook-posten, og omtaler avisens saker som «en bred svertekampanje» mot ham.

Strøm-Gundersen sier at de med artikkelen ønsket å skape en debatt om korrupsjon i Europarådet. Hun mener at man som generalsekretær må tåle kritisk journalistikk.

– Vår journalist har jobbet med denne saken siden februar, og han har vært i Strasbourg og intervjuet Jagland. I etterkant har det vært fulgt opp av flere intervjuer. Han har absolutt fått imøtegåelse og i arbeidet har han foreslått kilder som vi skulle snakke med. De kildene har vi også kontaktet, sier nyhetsredaktøren, og legger til:

– Påstander om svertekampanje må stå for hans egen regning. Aftenposten driver kritisk journalistikk og vi har jobbet så lenge og bredt med denne saken at det i aller høyeste grad er riktig å skrive om den.

– Hadde et premiss for å gi nytt intervju

I Facebook-innlegget skriver Jagland at han sa seg villig til å gjøre et nytt intervju med Aftenposten mens han var i Oslo, men at det ikke var av interesse for avisen.

Nyhetsredaktør Strøm-Gundersen mener at Jaglands tilbud om intervju kom med en betingelse som avisen ikke ville godta.

– Han tilbød seg et nytt intervju i etterkant av intervjuene vi allerede hadde gjort. Jaglands premiss for å gi et nytt intervju, var at alle tidligere intervjuer han hadde gitt til oss i arbeidet med denne saken, skulle slettes. Det var selvsagt et umulig premiss for oss å godta, sier Strøm-Gundersen.

NRK har vært i kontakt med Thorbjørn Jagland via hans kone, Hanne Grotjord. De ønsker ikke å kommentere saken og viser til Facebook-innlegget som ble publisert tirsdag.

«Dette har vært en belastning for oss som overgår det meste. Det sier ikke lite. Nå er det best for både min kone og meg, og mine to sønner, at vi i de to årene vi har igjen her i Strasbourg vier oss til det unike systemet vi har bygget opp i Europa for beskyttelse av menneskerettigheter. Vi er motivert for det, men ikke det vi har sett nå», skriver Jagland i innlegget.

Thorbjørn Jagland

Klikk deg gjennom bildene for å lese hele Facebook-innlegget.

Foto: Skjermdump/Facebook
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger