UD leverte klage på Jaglands Facebook-innlegg

OSLO (NRK): Thorbjørn Jaglands mange Facebook-innlegg om norsk politikk har skapt så stor irritasjon i regjeringsapparatet at Utenriksdepartementet for to uker siden leverte en formell klage til Europarådet.

UD og Jagland

UD har sett seg lei på Thorbjørn Jaglands mange Facebook-innlegg og har sendt en formell klage til Europarådet.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Flere sentralt plasserte kilder i regjeringsapparatet forteller NRK om en stigende irritasjon og undring over måten Thorbjørn Jagland som Europarådets generalsekretær nærmest daglig kommenterer norsk politikk på sin egen Facebook-side.

Ettermiddagen den 1. oktober la Jagland ut et Facebook-innlegg der han kritiserte det han mente var en passiv norsk holdning til politivolden som da pågikk i Barcelona:

«Jeg hørte nettopp at Utenriksdepartementet sier at politimetodene som brukes i Spania er et internt anliggende», skrev Jagland i innlegget.

Deretter viste han til hvordan Europarådet er opptatt av standarder for politimetoder i mange land, og varslet at Europarådet nå skulle gå grundig gjennom hva som hadde skjedd i gatene i Barcelona i dagene rundt folkeavstemningen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jagland Facebook-innlegg

Det var dette innlegget fra Jagland som fikk begeret til å renne over for Utenriksdepartementet.

Foto: Facebook

UD: – Feil og misvisende

Her gjenga Jagland på en uriktig måte den norske regjeringens holdning, sier UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i dag til NRK:

– Jagland hevdet at UD omtalte politimetodene i Spania som et internt anliggende. Dette var feil og helt misvisende for hva som ble sagt.

Frode O. Andersen

UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen sier Jaglands innlegg var feil og misvisende.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi kommenterte også direkte på Jaglands Facebook-side for å bidra til å rette opp feilsiteringen, sier Andersen.

Han bekrefter også at UD via norske diplomater i Strasbourg deretter bestemte seg for å løftet saken som en formell klage til Europarådet:

– Det samme budskapet ble formidlet formelt via vår delegasjon til Europarådet i etterkant.

Etter det NRK forstår ble klagen levert i form av en såkalt démarche, eller diplomatisk note.

Det er høyst uvanlig at en norsk regjering leverer en formell klage på en internasjonal norsk topp-politiker.

I presse-strid

Jaglands innlegg om politivold kom etter en annen omstridt Facebook-oppdatering som NRK får bekreftet at vekket sterke reaksjoner i regjeringsapparatet.

Den 13 september stilte Jagland spørsmål ved om norske medier hadde sittet på drittpakker om Ap-leder Jonas Gahr Støre i valgkampen, og skrev at det i så fall utgjorde en «direkte intervensjon i valget» og et «demokratisk problem».

Jagland-innlegg

Også dette innlegget fra Jagland skapte mye oppstyr etter valget i september.

Foto: Facebook

Innlegget vekket mye debatt, og VG kalte utspillet «lavmål av Jagland».

I regjeringsapparatet var irritasjonen stor over at en tidligere utenriksminister og statsminister i en fremtredende internasjonal stilling kom med sterke påstander om valgkampen i sitt hjemland.

– Mange ristet på hodet, sier en regjeringskilde til NRK.

– Men vi valgte å ikke reagere da, sier en annen kilde.

Etter det NRK forstår ville man være forsiktig med å klage på en tidligere politisk motstander rett etter at Arbeiderpartiet hadde tapt valget.

– Har avlagt ed på at jeg er uavhengig

Thorbjørn Jagland svarer NRK via Facebook at han reagerte på at det ble sagt at situasjonen som oppstod i Catalonia var et internt anliggende.

– Det har det aldri vært for Europarådet, sier han.

– Hvordan reagerte du på at UD valgte å ta opp saken med ditt kontor?

Cyprus EU Council Of Europe Thorbjorn Jagland

Thorbjørn Jagland sier til NRK at han er uavhengig av enhver regjering.

Foto: Petros Karadjias / AP

– Jeg har ingen reaksjon på det. Jeg er ifølge Den europeiske Menneskerettighetskonvensjonen uavhengig av enhver regjering og har avlagt ed på det.

Jagland sier han har en plikt til å beskytte menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper på hele kontinentet og at det stort sett blir «respektert og verdsatt selv om alle ikke nødvendigvis liker det».

Thorbjørn Jagland reagerer på at utspillene hans, ifølge ham selv, bare møtes med kritikk i Norge.

– I det hele tatt er den en holdning noen steder at kritikk er bra, bare den gjelder de riktige landene og ikke oss, sier han.

– Jeg kan ikke anvende en slik politikk.

SISTE NYTT

Siste nytt