NRK Meny
Normal

Fornøyd Jarle Andhøy vil anke til Høyesterett

Eventyrer Jarle Andhøy mener lagmannsrettens dom slår fast at han var i sin fulle rett til å seile i farvannet rundt Antarktis.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy betegner lagmannsrettens dom som «selvmotsigende» og vil anke den videre.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Jarle Andhøy ble i ettermiddag dømt i Hålogaland lagmannsrett til å betale 45.000 kroner i bot i forbindelse med en seiltur til Antarktis i 2012

– Dommen var på ingen måte overraskende og jeg er fornøyd, sier Andhøy til NRK.

Han sier dommen slår fast at han har rett til å seile på åpent hav i farvannet rundt Antarktis.

– Og nettopp fordi retten slår fast at jeg har rett til det, så mener jeg dommen er selvmotsigende fordi den forsøker å begrense meg i å seile opp til kysten av Antarktis og ankre opp der, sier Andhøy.

Fikk svar på mange spørsmål

Jarle Andhøy

Andhøy sier han vil ta saken til Strasbourg om nødvendig.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Jarle Andhøy er dømt for å ha brutt en rekke lover og forskrifter, da han i 2012 dro til Antarktis for å lete etter seilbåten «Berserk», som forliste året før med tre mann om bord.

– Boten på 45.000 kroner er en ikke-sak i det jeg står oppe i. Jeg har mista tre skipskamerater og har mange spørsmål som reiste seg etter ulykken.

Jeg er veldig fornøyd med at denne rettssaken har brakt fram veldig mye informasjon som polarmyndighetene til nå har sittet på, sier Andhøy.

Til Strasbourg om nødvendig

Andhøy vil heller ikke vedta boten han er ilagt, siden han mener dommen viser at han var i sin fulle rett til å seile der han gjorde.

– Antarktis er et statsløst kontinent, og derfor kan de heller ikke nekte oss å ankre opp i internasjonalt farvann, sier Andhøy som er klar til å ta saken så langt som mulig.

– Dersom Høyesterett ikke aksepterer anken, så er det noe som heter Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Men nå lar vi dette gå sin gang. Jeg er fornøyd med dagens dom og den informasjonen som har kommet fram gjennom rettssaken, sier Andhøy til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger