Forklarer seg på pressekonferanse

Valla møter pressen - se direkte fra Folkets hus kl. 15.25 på nrk.no/nyheter

Gerd-Liv Valla
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det er delte meninger om LO-leder Gerd-Liv Vallas unnskyldning i Dagsavisen i dag holder.

Hovedtilligsvalgt ved Hydro Høyanger Billy Fredagsvik er fornøyd, mens Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Rolf Terje Klungland mener Vallas unnskyldning ikke holder.

Gjenvinne styring

Professor i statsvitenskap Bernt Aardal sier at Gerd-Liv Valla bør ha noe mer å komme med på sin pressekonferanse enn en generell unnskyldning dersom hun skal klare å dempe det voldsomme mediekjøret.

Han mener at en kunngjøring om at hun ikke er aktuell som leder av valgkomiteen på Arbeiderpartiets landsmøte i vår, kan være en måte å gjøre det på. At hun skal trekke seg som LO-leder, tror Aardal er en svært lite sannsynlig utgang på Yssen-saken.

- At Valla skal trekke seg som LO-leder vil være veldig oppsiktsvekkende. Hun har en sterk stilling innad i LO. Valla har bidratt til å synliggjøre organisasjonen og gitt den en mer fremtredende posisjon enn den hadde før hun ble leder i 2001, sier Aardal.

Han tror pressekonferansen er et forsøk fra Vallas side på å gjenvinne styring og kontroll med prosessen etter det voldsomme kjøret som har vært mot henne personlig.
- Pressen lukter blod, så pressekonferansen kan bli en tøff affære. Det et veldig vanskelig å se hva som vil komme ut av saken, sier Aardal.

Politiske konsekvenser

Leder i Norsk Transportarbeiderforbund Per Østvold tror Vallas skriftlige redegjørelse i Dagsavisen er nok til å roe ned kritikerne i LO-sekretariatet.

- Nå må vi slutte rekkene. Vi ser hvordan høyresiden i norsk politikk har brukt situasjonen til å angripe LO, ikke bare for de kritikkverdige forholdne. De har angrepet hele LOs maktposisjon, og det finner vi oss ikke i, sier han til Aftenposten.no.

Aardal tror derimot ikke at opposisjonen tar hensyn til noen unnskyldning. Professoren tar det for gitt at Yssen-saken vil gjøre valgkampen foran kommunevalget til høsten vanskeligere for Ap.

- Opposisjonen vil helt sikkert holde denne saken varm helt til valget. De vil gjenta sine påstander om det nære, og etter deres mening uheldige, forholdet mellom LO og Ap og at statsministeren er i lomma på LO-lederen. Dette kan føre til at Ap kommer på defensiven, og det er aldri heldig å være i forsvarsposisjon i en valgkamp, spesielt ikke for et regjeringsparti, sier Bernt Aardal.

Ikke nok

Stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap) mener at Vallas unnskyldning i Dagsavisen er en provokasjon.
- Dette har vært en diskusjon om hva hun som personalansvarlig har gjort, men nå har hun dratt ned hele organisasjonen og det er bare provoserende, sier Klungland til Nrk.

I går sa Klungland at Vallas lederskap i LO hang i en tynn tråd.
- Tråden har i allefall ikke blitt tykkere, men det er det ikke jeg som skal avgjøre det. Det er der LO som skal avgjøre, sier Klungland.

Skriftlig unnskyldning

LO-leder Gerd-Liv Valla gikk tidligere i dag ut og ba om unnskyldning til alle som føler seg dårlig behandlet av henne, og innrømmer at saken har rammet LO.

LO-lederen tar selvkritikk på måten hun har håndtert saken, og gjentar at hun beklager hvis hun har såret Ingunn Yssen, skriver Dagsavisen.

 - Jeg ser i ettertid at både pressekonferansen og den skriftlige redegjørelsen kunne oppleves som ufølsomt fra min og LOs side. Vårt forsvar ble dessverre tolket som et angrep, sier Valla.

Dette er første gang Valla uttaler seg offentlig om saken siden pressekonferansen i forrige uke.

- LO er skadet

- Jeg er direkte, og kan oppleves som tøff. Dette, og det sterke engasjementet jeg har som LO-leder, ser jeg at enkelte medarbeidere kan oppleve som utilsiktet sterkt. I den grad noen føler seg dårlig behandlet, ber jeg om unnskyldning, sier Valla i en skriftlig uttalelse til Dagsavisen.

LO-lederen innrømmer også at bråket den siste uka har skadet LO.

- Jeg ser hvordan denne ene personalsaken har utviklet seg til å ramme hele LO. Det er beklagelig for alle, og det er jeg lei meg for. Men LO har en styrke som vil bestå også gjennom dette, mener hun.

LO-lederen opplyser i redegjørelsen at hun har bedt Arbeidstilsynet se spesielt på Yssen-saken når de skal kartlegge arbeidsmiljøet i LO.

Valla vil ikke kommentere de siste dagers anklager om løgn fra Berit Reiss-Andersen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger