Foreslår «speedordning» av kontantstøtten

KrFs programkomité foreslår at du kan bruke kontantstøtten over en kortere periode og få mer utbetalt hver måned. Med det tror de at flere fedre blir hjemme med barna.

Dagrun Eriksen, nestleder KrF

TENKER NYTT: Dagrun Eriksen har forslag til nye løsninger på kontantstøtte og barnetrygd.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Hvis du velger å ta ut kontantstøtten over for eksempel seks måneder så skal du få dobbel utbetaling per måned, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

Hun leder også programkomiteen som arbeider fram partiets politikk for den neste stortingsperioden fra 2017 til 2021. I papirene som presenteres tirsdag og sendes ut på høring til resten av partiet er det blant annet forslag om endringer i kontantstøtten. Programkomiteen foreslår en «speedordning» av støtten. Hvis du mottar støtte over en kortere periode vil du få få mer utbetalt hver måned.

– Det største grepet tror jeg kommer til å handle om likestilling fordi vi kan få flere fedre til å bruke kontantstøtte, tror Eriksen.

– Lønnsnivået har vært et argument for at det er mor som har valgt å være hjemme. Ved å gi en økt og intens kontantstøtte håper vi at flere fedre også ser dette som en ordentlig mulighet.

Med en halvering av tiden økes utbetalingen fra 6.000 til 12.000 kroner i måneden.

Debatten rundt kjøkkenbordet

Nettopp hensynet til likestilling har vært en av grunnene til at kontantstøtten har vært i hardt vær i det siste. Høyres Tina Bru vil fjerne den og Arbeiderpartiets familieutvalg vil ha en annen ordning. NHO og Virke vil også kontantstøtten til livs.

– Er denne debatten en av grunnene til at dere vil gjøre endringer på kontantstøtten?

– Dette er modeller vi har jobbet med lenge før disse debattene begynte. Forslagene kommer på bakgrunn av foreldres behov og debatten som går rundt kjøkkenbordet. Ikke debatten i det politiske miljøet, sier Eriksen.

– Familier er forskjellige og trenger forskjellige ordninger. Der har kontantstøtta vært viktig for veldig mange barn.

Programkomiteen forslår også å utvide støtten med tre måneder, fra dagens 11 til 14 måneder.

Skatt på barnetrygd

Et av de andre grepene som foreslås gjelder barnetrygden. Programkomiteen ønsker å heve barnetrygden, men samtidig gjøre den til en skattbar inntekt. Tanken er da at de som tjener mye fra før betaler en høyere skatt på barnetrygden, mens de som tjener lite vil sitte igjen med en høyere barnetrygd.

– Det handler om en sosial omfordeling av barnetrygden. De som har lav lønn får en heva barnetrygd, mens de som har høyere inntekt vil få en vesentlig mindre del enn de får i dag.

Programkomiteen ønsker ikke å omfordele trygden gjennom en inntektsgradering. De mener det vil føre til mer unødvendig byråkrati.

– Vi trenger en god allmenn ordning. Det blir en omfordeling med vår modell. De som har lavest inntekt får mer igjen av barnetrygden og det blir et nullsumspill for staten, sier Eriksen.

SISTE NYTT

Siste meldinger