Hopp til innhold

Førerkortjuks pågår i nabobygget til politiet

GRØNLAND (NRK): Fra en leilighet bak politihuset i Oslo, har en førerkortliga operert uforstyrret i flere år. For noen tusenlapper kan kundene jukse seg til førerkort for buss og bil.

Et steinkast unna politihuset i Oslo selger et kriminelt nettverk fasiten til flere av teoriprøvene til Statens vegvesen.

ET STEINKAST UNNA POLITIHUSET: En kvinne snakker med en bakmann utenfor leiligheten. Hun har vært inne og pugget på fasiten til Statens vegvesens teoriprøve for bil.

I flere uker har NRK kartlagt ligaen, som bokstavelig talt har sitt hovedkvarter i politiets bakgård på Grønland i Oslo.

Bare hundre meter fra Norges største politistasjon tjener førerkortligaen store summer på den kriminelle virksomheten. En kilde med god kjennskap til saken, sier nettverket har operert uforstyrret i minst fem år.

Inne i leiligheten tar nettverket imot kundene. De betaler mellom 3000 og 6000 kroner for å få fasiten til flere av de obligatoriske teoriprøvene til Statens vegvesen.

NRK vet at mange består prøvene på trafikkstasjonen etter å ha betalt for svarene. Flere er sannsynligvis bussjåfører i dag.

Tjener store summer

I mars avslørte NRK en gruppe som med avansert teknisk utstyr, hjelper folk med å jukse på teoriprøvene til Statens vegvesen.

Da kom det frem at dette ikke er uvanlig i enkelte innvandrermiljøer i Oslo, og at denne typen juks pågår over store deler av landet.

NRK har overvåket leiligheten ved politistasjonen, og har observert at det er spesielt høy aktivitet i helgene.

Da plasserer nettverket ut vakter som følger med på inngangspartiet og delene av bygården som vender ut mot politiet.

Leilighet ved politihuset i Oslo

DENNE LEILIGHETEN ER HOVEDKONTOR: Det grå bygget i bakgrunnen er politihuset på Grønland. I det gule bygget holder det kriminelle nettverket til.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Bekrefter at prøvene er ekte

NRK har sett og dokumentert at ligaen har fasiten til teoriprøven for førerkort på bil og buss, samt prøven man må bestå for å kunne jobbe som bussjåfør.

Statens vegvesen har undersøkt prøvene for NRK, og bekrefter at nettverket har de ekte teoriprøvene.

– Det ser vi svært alvorlig på, sier avdelingsdirektør i Vegdirektoratet, Jon Molnes.

Det er ikke kjent hvordan nettverket har fått tak i prøvene. En utro tjener i Statens vegvesen kan ha solgt dem, eller nettverket kan ha filmet prøvene med skjult kamera inne på en trafikkstasjon.

Oslo politidistrikt ble informert om NRKs funn via Vegvesenet. Men etter det NRK kjenner til har politiet så langt ikke gått til aksjon mot leiligheten, som altså er nærmeste nabo.

– Jeg ønsker ikke å kommentere det politiet har gjort eller gjør, svarer seksjonssjef Børre Jæger Walderhaug ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt på spørsmål om politiet har slått til mot leiligheten. Men han bekrefter at politiet startet etterforskning forrige uke.

Hvordan ser politiet på saken?

– Hvis det er tilfelle det som fremsettes, er det meget alvorlig. Vi snakker om sikkerheten til oss som ferdes i trafikken. Til fots, langs veiene og i bil.

Pugger enkelte ord i fasiten

Den velorganiserte førerkortligaen har bakmenn fra flere ulike land. Etter det NRK har klart å bringe på det rene, har de mest sentrale bakmennene somalisk bakgrunn. Menn med pakistansk og afghansk bakgrunn er også sentrale.

I 2011 dreide nettverket seg rundt tre somaliske menn, etter det NRK får opplyst. Telefonnummeret mennene brukte for fem år siden, er fortsatt i bruk av det samme nettverket.

De tre driver drosjeselskaper og er også involvert i såkalt «hawala»-virksomhet, et system for betaling og pengeoverføring over landegrenser. De skal ha sendt store beløp til Somalia, som kan stamme fra den ulovlige virksomheten.

Bakmann i førerkortliga

BAKMANN: Dette er en av de sentrale medlemmene av førerkortligaen. Her er han på vei inn i leiligheten på Grønland i Oslo.

Foto: NRK

NRK har ringt mobilnummeret som blir brukt av bakmennene i nettverket. Personen som tok telefonen nekter for at det har foregått noe juks med teoriprøver eller at han selv hadde noe med det å gjøre. Mannen sa også at han aldri har vært i leiligheten.

En annen mann som senere tok kontakt med NRK fra det samme nummeret, nekter også enhver befatning med saken.

I tillegg til å operere fra basen på Grønland, kjenner NRK til at førerkortligaen leverer fasiten på døra til enkelte kunder. De skal også tilby hjelp til å jukse på kjentmannsprøven for drosje i hovedstaden. Det gjøres ved at de får en annen person til å gjennomføre prøven.

En av kundene NRK har observert er en kvinne som har oppsøkt leiligheten flere ganger. Vel innenfor, får hun fasiten til teoriprøven. Når hun senere skal avlegge prøven på Risløkka trafikkstasjon i Oslo, følger en bakmann henne helt til døren. NRK har ikke klart å komme i kontakt med hverken kvinnen eller bakmannen.

Kvinne og mann på vei inn til Risløkka

SKAL JUKSE: En bakmann fra Pakistan følger juksekunden inn på Risløkka trafikkstasjon. Nettverket forteller kundene hvor og når de skal ta teoriprøven.

Foto: Olav Døvik / NRK

Bruker leiligheten som klasserom

En person som har vært i leiligheten, forteller at kundene betaler når de kommer inn.

Leiligheten fungerer som et klasserom, der kundene sitter og pugger på prøvene. De riktige svarene er merket med rødt.

Kundene som sliter med norskkunnskapene får råd om å memorere et par ord av spørsmålet og svaret. På den måten kan de bestå prøven selv uten å forstå innholdet.

De som møter opp får øve i leiligheten i flere dager, helt til prøven sitter. De får også en garanti om at de kan komme tilbake og pugge mer uten å betale hvis de skulle stryke. Så blir de fortalt hvor og når prøven skal gjennomføres.

For at Statens vegvesen ikke skal fatte mistanke om juks, blir de fremtidige sjåførene rådet til å bruke god tid på prøven, samt å legge inn noen feil.

En annen person som har benyttet seg av nettverkets juksemetode, sier til NRK at det var enkelt å bestå teoriprøven etter å ha pugget på fasiten først.

Personen sier de fikk akkurat de samme spørsmålene på prøven, som det de pugget på i leiligheten. Svaralternativene var også de samme, og kom i samme rekkefølge.

Vet du noe om dette? Kontakt NRKs gravegruppe her.

AKTUELT NÅ