Hopp til innhold

Forbrukerrådet: Dine helseopplysninger kan havne i Kina

Flere hjemmetester for blodtrykk og blodsukker, som er i salg på norske apotek, er for dårlige på personvern, mener Forbrukerrådet. De frykter helseopplysningene dine kan misbrukes.

Forbrukerrådet tester blodsukker - og blodtrykksmålere

UKJENT MOTTAKER: Forbrukerrådet har undersøkt fire blodtrykksmålere og tre blodsukkerapparater som brukes sammen med mobilapper på nett til å registrere helseopplysningene dine. Enkelte av hjemmetestene sender potensielt sensitive helseopplysninger til selskaper i USA og Kina.

Foto: Halvor Solhjem Njerve / Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har undersøkt fire blodtrykksmålere og tre blodsukkerapparater som brukes sammen med mobilapper på internett til å registrere helseopplysningene dine.

Anne Kristin Vie

– Blodsukker- og blodtrykksmålinger er sensitive opplysninger som kan misbrukes. Opplysningene kan være interessant for kommersielle formål. Da er det ekstra viktig at du faktisk vet hva du gir fra deg, sier Anne Kristi Vie i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet / Ole W. Jacobsen

– Mange av produktene er slepphendte når det gjelder personvern. Det er veldig alvorlig, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet til NRK.

Ifølge Forbrukerrådet er bruksvilkårne ofte på veldig mange sider, språket er vanskelig, og det er sjeldent noen forklaring på hvem helseopplysningene dine deles med.

– Jeg tror man blir veldig begeistret over produktet, fordi de måler veldig bra og har god brukervennlighet. Da glemmer du fort at du faktisk også gir fra deg helseopplysninger, som du ikke lenger har kontroll over.

Kan lage helseprofiler

Vie peker på diabetikere som gjennom appen bekrefter at de er diabetikere, og gir fra seg informasjon om utvikling i blodsukkeret. Eller informasjon om blodtrykk.

Test av blodsukker- og blodtrykksmålere

Forbrukerrådet sier det er positivt med nye helseverktøyer, men advarer mot å ukritisk koble måleinstrumenter som samler inn sensitive personopplysninger opp på internett.

Foto: Halvor Solhjem Njerve / Forbrukerrådet

– Dette er sensitive opplysninger som kan misbrukes. Opplysningene kan være interessant for kommersielle formål, for eksempel forsikringsbransjen. Da er det ekstra viktig at du faktisk vet hva du gir fra deg.

I noen av appene forsvinner helseopplysningene til selskaper i Kina og USA – uten at du får vite om det.

– Da mister vi litt av kontrollen. Det er ikke slik at opplysningene bevisst misbrukes, men det er alvorlig nok at de kan det. Når noen sitter med så mye informasjon, kan de lage en helseprofil på deg, sier Vie.

Ifølge Forbrukerrådet er det i utgangspunktet positivt med nye verktøy.

– Men personvern er litt glemt i den teknologiske utviklinga. Den debatten må vi få opp, for det kan få så store konsekvenser for forbrukeren dersom det blir misbrukt, sier Vie.

– Skal ikke overdrive

Bjørn Erik Thon

– Vi skal ikke overdrive å si at det er kjempefarlig å bruke apper som ikke forklarer hva opplysningene dine brukes til, men samtidig handler dette om at det burde være selvsagt at du får vite det, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK

– Dette er alvorlige funn, og stemmer godt med en undersøkelse vi gjorde for ett år siden, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet.

I Datatilsynets undersøkelse fikk fem av seks selskaper stryk fordi de ikke forklarte hvordan de samlet inn og brukte opplysningene.

– Men er det så farlig?

– Vi skal ikke overdrive å si at det er kjempefarlig å bruke apper som ikke forklarer hva opplysningene dine brukes til, men samtidig handler dette om at det burde være selvsagt at du får vite det.

Thon advarer også mot at man ikke vet hva informasjonen kan brukes til i framtida når mange selskaper samler inn ulike opplysninger, og kan sy dem sammen.

– Vi har ikke veldig klare eksempler på at personlige opplysninger har blitt misbrukt, men vi vet at det kan brukes til personligrettet reklame. Kanskje kan det avsløre at du har en sykdom. Det er mange markeder dette kan brukes til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT