Hopp til innhold

– Jeg følte fremmedfrykten ganske tydelig den kvelden

Dette bildet ble spredd på Twitter og Facebook etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. Det ble et tegn på samhold i alt det håpløse. Hovedpersonen selv satte ikke umiddelbart pris på det.

Oslo-eksplosjon

Christian Armando Clementsen gjorde bare det han fant naturlig da kvinnen trengte hjelp etter eksplosjonen.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

– Jeg synes det viser noen av de fordommene som finnes i samfunnet. Folk ble overraska av at fargede klarte å vise medmenneskelighet, sier Christian Armando Clementsen.

Han er hovedpersonen på bildet som ble delt, og delt igjen på Twitter og Facebook etter terrorhandlingene. En mørkhudet mann som holder ei kvinne i armene sine – viser omsorg for et medmenneske.

– Jeg følte at fremmedfrykten ble ganske tydelig den kvelden, sier han.

– Jeg hørte at hun skrek

Christian Armando Clementsen er adoptert fra Colombia. Forrige fredag ettermiddag gikk han forbi VG-huset akkurat i det bomben gikk av i regjeringskvartalet.

– Jeg skjønte ikke så mye av det som skjedde der og da. Så bare at det raste glass fra taket og skjønte at jeg måtte komme meg i sikkerhet.

Kvinnen han hjelper på det ikoniske bildet sto på stand for Amnesty, og Clementsen hadde akkurat gått forbi henne.

– Da jeg hadde kommet meg under tak hørte jeg at hun skrek. Jeg løp for å finne noen servietter og holdt dem mot det blødende hodet hennes, sier han.

– Bør ikke stilles spørsmål ved en person som hjelper en annen

Med synet av folk som løp i gaten. skadde mennesker, ambulansepersonell og politi, rakk aldri Clementsen å tenke gjennom hva som skjedde.

– Der og da handlet jeg bare på instinkt, sier han.

Da han fant ut at bildet av ham og kvinnen florerte i de sosiale mediene, syntes han det var ganske forferdelig, i alle fall til det ble kjent at det var en norsk mann som sto bak terrorhandlingene.

– Det viser litt av holdningene til folk. Hverdagsrasismen. Det bør ikke være noe spørsmål om den personen som redder en annen person eller trekkes linjer mellom bakgrunn og medmenneskelighet, sier han.

Kvinnen han hjalp har kommet seg etter terrorhandlingene for en uke siden og de to har truffet hverandre flere ganger siden.

– Vi skal faktisk treffe hverandre i kveld, også, sier Clementsen.

AKTUELT NÅ