Hopp til innhold

32-åringen skal tilhøre høyreekstremt miljø

32 år gamle Anders Behring Breivik, som er siktet både for eksplosjonen i Oslo og skytedramaet på Utøya, skal tilhøre et høyreekstremt miljø og har hatt verv i FpU.

Video Anders Behring Breivik er pågrepet for massedrap

Video: Anders Behring Breivik (32) er pågrepet for massedrap.

Dødstallene etter skytemassakren på Utøya har steget voldsomt, sier politiet i natt. Minst 84 mennesker er nå bekreftet drept. I tillegg er sju personer drept i Oslo.

Anders Behring Breivik er fra Oslo, og er bosatt på Skøyen. Boligen hans har blitt gjennomsøkt av politi med skuddsikre vester i fredag kveld.

Politiet opplyste lørdag morgen at 32-åringen siktes både for angrepet på regjeringsbygget og skytedramaet på Utøya.

– Dette anses som en terrorhandling, og er den mest alvorlige straffeparagrafen politiet har til rådighet, sier visepolitimester Roger Andresen.

Han skal ha vært iført politiklær og være sett på begge åstedene. Mannen er fraktet til Oslo, og skal avhøres formelt av politiet i løpet av lørdagen.

Har bakgrunn i FpU

Behring Breivik meldte seg inn i Frp i 1999 og betalte sin siste kontingent for året 2004.

Han var medlem av lokallaget på St. Hanshaugen i Oslo i perioden 2001–2003 og en kort periode i lokallaget på Frogner i Oslo i 2003. I 2006 ble han fjernet fra registrene, skriver Aftenposten.

Han var dessuten engasjert i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) fra 1997 til 2007. Han meldte seg aktivt ut i 2007.

I FpU hadde Anders Behring Breivik to verv, det første som formann i Oslo Vest fra januar 2002 til oktober 2002, det andre som styremedlem samme sted fra oktober 2002 til november 2004.

I et innlegg på Document.no skriver Anders Behring Breivik selv at han «i flere år» har arbeidet for Frp.

– Jeg ble i dag tidlig gjort kjent med at han har vært medlem hos oss. Det er aldeles forferdelig å vite, sier Siv Jensen til Aftenposten.no.

Les våre siste artikler om massedrapet:

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik (32) er pågrepet etter at 17 mennesker er drept i terroraksjoner i Oslo og på Utøya. Faksimile: Facebook

– Høyreekstremt miljø

Etter det NRK får opplyst, har ikke den pågrepne noen yrkesmilitær bakgrunn. Han ble fritatt fra verneplikt, og dermed har han ikke spesialutdanning eller utenlandsoppdrag for Forsvaret.

Den pågrepne skal tilhøre et høyreekstremt miljø på Østlandet og skal ha registrert to våpen på navnet sitt: Ett automatvåpen og en Glock-pistol. Utover dette er han ukjent for politiet.

Behring Breivik står som medlem i Oslo pistolklubb, og han skal også være medlem av en frimurerloge.

Anders Behring Breivik skal i en periode ha bodd på Rena, og står registert med å ha drevet et firmaet som bedrev dyrking av «grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster» - en bransje hvor man også kan få tilgang til store mengder kunstgjødsel. Dette kan brukes i sprengstoff.

Tungt bevæpnet politi tok seg i natt inn i huset på gården. 10-15 politifolk gikk gjennom gården for å sikre spor etter den antatte gjerningsmannen.

– Da vi kom hit natt til lørdag, virket gården øde, forteller NRK's reporter Kurt Sivertsen.

– Bare et enkelt lys var på inne i bolighuset. Senere kom tungt bevæpnet politi, og vi fikk beskjed om å fjerne oss, forteller han.

Aktiv i nettfora

Mannen har én twitter-melding fra 17. juli som sier «One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests», et sitat av den britiske filosofen og sosialliberalisten John Stuart Mill. Den pågrepene har allerede fått en hatside på Facebook.

Han skal også ha markert seg som enn flittig debattant på flere islamkritiske nettsteder, blant dem Document.no, der han i flere innlegg ga uttrykk for nasjonalistiske holdninger og framsto som kritisk til et flerkulturelt samfunn.

Document.no valgte lørdag å publisere alle Breiviks innlegg på nettstedet. Der framgår det at Breivik ikke har skrevet noen innlegg siden 29. oktober 2010, men at han i en periode var svært aktiv.

I innleggene han skal ha skrevet kommer han blant annet med grove karakteristikker av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Han har også vært aktiv i en debatt på Minerva, hvor han kommenterer et innlegg fra Høyre-nestleder Torbjørn Røe Isaksen.

Video Her stormer politiet Utøya

Video: Her stormer politiet Utøya

Nasjonalistisk i debatter

VG Nett skriver at 32-åringen fremmer svært konservative meninger, som han også kaller nasjonalistiske, i nettdebatter. Her viser han motstand mot at kulturelle forskjeller kan leve sammen i et samfunn.

Til sammen er minst 87 mennesker drept etter angrepene mot Regjeringskvartalet i Oslo og på AUF-leiren på Utøya utenfor Oslo.

Politiet har funnet en bil som inneholder eksplosiver på Utøya. Bilen tilhører trolig den antatte gjerningsmannen

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger