Hopp til innhold

Terrorekspert tror Al-Qaida står bak

Flere terroreksperter mistenker islamister for å stå bak terroraksjonene i Oslo. - Det er sannsynligvis al-Qaida, mener den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

Video Skadde ved VG-huset

Video: Det var fullt kaos i Oslo sentrum etter den store eksplosjonen i Oslo. Minst sju er drept og flere titalls skadet.

Ingen grupper eller enkeltpersoner har tatt på seg skylda for den kraftige bomben som har tatt livet av minst sju personer og skadet flere titalls personer.

Politiet at det er en sammenheng mellom bombeangrepet i Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya hvor flere er drept.

Det er sannsynligvis al-Qaida som står bak terrorangrepet i Oslo, mener den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

Terrorekspert Magnus Ranstorp

- Angrepets omfang tyder på at al-Qaida står bak, sier terrorekspert Magnus Ranstorp

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

- Hele trusselbildet forhøyet

Terroreksperten begrunner sin antakelse med at personer med tilknytning til al-Qaida tidligere er blitt avslørt i Norge, og med at Norge deltar i NATO-operasjoner i muslimske land. I tillegg har publisering av karikaturtegninger av profeten Muhammed opprørt norske muslimer, påpeker Magnus Ranstorp.

Angrepets omfang tyder også på at al-Qaida står bak, sier han til NTB.

Han sier at trusselbildet er sterkt forhøyet i hele Skandinavia, og spesielt i Danmark, fastslår terroreksperten.

– Det kunne like godt skjedd i Danmark. Det blinker rødt i Danmark hele tida. Det er ikke for å skremme, men omfanget av terrortrusselen i Danmark er svært høy.
Norsk politi hadde fredag kveld ikke sagt noe om hvem som kunne stå bak bombeeksplosjonen.

New York Times siterer terrorismeanalytiker Will McCants på at en terrorgruppe ved navn Ansar al-Jihad al-Alami har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Semere har Al Qaida-gruppen trukket dette tilbake.

Holder alle muligheter åpne

Rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt Helge Lurås sier at det er vanskelig å spekulere i hvorfor Norge etter alt å dømme nå er rammet av terror.

Men han holder det som sannsynlig at dette kan knyttes til andre store terroraksjoner hvor islamister står bak.

- Vi snakker nok her om en kunstgjødselbombe av stort omfang - på noen hundre kilo - ikke ulik dem vi så under terrorangrepene mot Tanzania og Nairobi i 1998. Det er en kraftig eksplosjon - en av de kraftigste vi har sett på lang tid. Også Taliban i Afghanistan bruker slike bomber.

Ingen grupper har offisielt tatt på seg skylda for noe bombeangrep, men det verserer enkelte historier på nettet.

Det amerikanske nyhetsnettstedet The Long War Journal skriver at en prominent jihadist har tatt på seg skylda på et nettforum som kan linkes til Al Qaida. Der heter det at angrepet ble utført for å straffe Norge for sitt engasjement i Afghanistan.

Video Helge Lurås om terroren

Video: Rådgiver Helge Lurås ved NUPI snakker i Dagsrevyen om terroren.

- Må betale for vår lojalitet

- Det er naturlig å tro at dette kan knyttes til en konflikt mellom Vesten generelt og radikal islam, samt Norges engasjement i Afghanistan. Men det behøver ikke være en organisert gruppering med en internasjonal agenda. Det kan også være en lokal gruppering fra innvandrermiljøer med en antipati mot det norske samfunnet. Det kan også knyttes til Libya, tror Lurås.

Tore Bjørgo

Terrorekspert Tore Bjørgo: - Vanskelig å tenke seg at dette er noe annet enn terror.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

- Men Norge er en deltaker i vestlige prosjekter, som enkelte grupperinger har ønsket å bryte ned, så sånn sett må vi kanskje nå betale for vår lojalitet til dette, sier han.

- Det kan være organisert fra Oslo, men vi må også holde muligheten åpen for at dette kommer fra sentrale elementer, for eksempel fra Pakistan. Men det er for tidlig å si om dette er satt i gang lokalt eller internasjonalt, sier Lurås.

– Det er vanskelig å tenke seg at dette er noe annet enn terror, sier terrorekspert Tore Bjørgo til NRK.

– Dette er jo Norges fremste symbol på politisk makt, sier han om Regjeringskvartalet.

- Et søkk under bilen

Jan-Oskar Engene, som er terrorekspert tilknyttet Universitetet i Bergen (UiB), sier det foreløpig er høyst uklart hva som egentlig har skjedd i Oslo.

- Det vi tenker på er jo om det kan være islamistisk ekstremisme, men det blir jo bare spekulasjoner. Jeg har for egen del ikke fått bekreftet at det er noen bombe, og vi vet ikke hvem som eventuelt står bak, sier Engene, som har skrevet doktorgrad om terrorisme, til bt.no.

Også terrorekspert Atle Mesøy sier til NRK at det er høy sannsynlighet for at eksplosjonene i Oslo sentrum skyldes et terrorangrep.

Etter å ha sett på bilder fra området sier han til NRK at det trolig dreier seg om en kraftig bilbombe.

– Det er en svart bil utenfor, og det er et søkk under bilen. Det er indikasjoner på at det er snakk om en bilbombe, sier han.

- Islamistisk terror

Mesøy mener det er sannsynlig at islamistiske jihadister står bak.

Etter at Osama Bin Laden ble drept av amerikanske styrker tidligere i år, varslet terrornettverket Al Qaida hevnaksjoner i hele Vesten.

Mesøy følger nå med på internasjonale jihad-nettsider og er i kontakt med terroreksperter fra hele verden.

– Men ingen har tatt ansvar så langt, sier han.

Han trekker fram karikatur-striden og Norges deltagelse i krigshandlinger i Afghanistan og Libya som mulig årsaker til at Norge kan være et mål for islamistiske terrorister.

Islam-ekspert Lars Gule ved Høgskolen i Oslo presiserer at det fortsatt er uklart hva eksplosjonen skyldes.

– Men dersom det var et bombeattentat er det åpenbart at de ønsket å ramme hjertet av det politiske Norge.

AKTUELT NÅ