Hopp til innhold

Flygesjef i Norwegian: – Det har oppstått en fryktkultur blant pilotene

Flygesjef i Norwegian Tomas Hesthammer sier til NRK at flere piloter opplever å bli trakassert av andre piloter når de sier ja til overtid.

Flygesjef i Norwegian Tomas Hesthammer sier til NRK at flere piloter opplever å bli trakassert av andre piloter når de sier ja til overtid.

SE VIDEO: Blant pilotene i Norwegian har det oppstått en fryktkultur, mener flygesjef i Norwegian Tomas Hesthammer.

Pilotene i Norwegian ønsker å holde det skjult at de jobber overtid av frykt for å bli stemplet som illojale, ifølge flygesjef i Norwegian Tomas Hesthammer til NRK.

– Pilotene frykter reaksjoner

– De blir omtalt som illojale av andre, folk som ønsker å jobbe overtid spør om det kan holdes skjult. De spør om det er sporbart, de vil ikke vise overfor sine kolleger at de jobber overtid av frykt for reaksjoner. Det har oppstått en fryktkultur blant pilotene, mener Hesthammer.

– Særlig den siste uken har det vært svært vanskelig å få piloter til å jobbe overtid på grunn av denne fryktkulturen, sier Hesthammer.

Bakgrunnen for situasjonen er at det 28. juni ble undertegnet en uenighetsprotokoll mellom NHO Luftfart, Parat, og Norwegian Pilot Union.

Bedt om dokumentasjon

Til NRK sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud at de har bedt om dokumentasjon på Hesthammers uttalelser.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud

VANSKELIG: Det er vanskelig å forholde seg til, svarer Hans-Erik Skjæggerud på spørsmål om det er en fryktkultur blant pilotene i Norwegian.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er veldig vanskelig for meg å forhold meg til den type utsagn. Vi vil selvfølgelig ta det på største alvor når vi får det fremlagt. Vi har en avtale som gjelder i sommer. Vi har en enighet om at fridager kan selges og kjøpes av selskapet akkurat som før, sier Skjæggerud til NRK.

På spørsmålet om han kjenner seg igjen i fryktkulturen blant pilotene, svarer Skjæggerud:

– Jeg kjenner det ikke igjen. Jeg hører det påstås her. Hvis jeg hadde kjent til det hadde jeg tatt avstand fra det. Det er ikke den måten vi skal ha det på. Trakassering av kollegaer skal ikke forekomme. I den grad det forekommer er det uakseptabelt.

«Nå må du skjerpe deg!»

I et utrag fra intranettet til Norwegian som NRK har fått tilgang til skriver en kaptein i flyselskapet at enkelte piloter ikke ønsker å fly med han etter han frivillig meldte seg til å selge to fridager.

I går møtte jeg en kabinansatt på crewrommet som sa følgende før jobb «nå må du skjerpe deg!» En god kollega tok meg til side, og fortalte meg at «nå snakkes det ikke mange pene ord om deg», etter salget av fridager nå i helgen.

Kaptein i Norwegian / Utdrag fra intranettet til Norwegian

Kapteinen som er gift med en som jobber i administrasjonen i Norwegian. Etter å ha takket ja til å selge fridagene sine opplever han nå å bli uglesett av andre piloter.

På intranettet til Norwegian som nærmere 6000 personer har tilgang til skriver kapteinen:

Det ble også i dag fortalt at enkelte piloter skal ha ytret et ønske om ikke å fly med meg. Dette tar jeg tungt

KAPTEIN I NORWEGIAN / UTDRAG FRA INTRANETTET TIL NORWEGIAN

– Totalt uakseptabelt

Når Skjæggerud blir spurt om han kjenner til meldingen på intranettet til Norwegian sier han:

– Jeg kjenner til meldingen. Det er uakseptabelt og skal ikke forekomme. Ingen skal gå på jobb og føle at de blir trakassert av kollegaer.

Parat-lederen er klar på at de fortsatt har en avtale med Norwegian om kjøp og salg av fridager.

– Når det er sagt har jeg ikke sett x-antall andre eksempler. Vi har bedt selskapet dokumentere om dette er tilfellet, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger