Flomvarsel i ti fylker

NVE har sendt ut flomvarsel til ti fylker på Sør- og Østlandet. I ni fylker er det fare for jordskred. – Vannføringen stiger fortsatt, sier hydrolog Per Glad.

Rafael Escobar Løvdahl om vannmengdene som har kommet

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl forteller at det er sjelden vi ser lignende vær. Utover dagen vil det fortsatt komme en del nedbør.

I Aust-Agder, Buskerud, Telemark og Vestfold er det oransje varsel om flom på nettsiden Varsom.no. I Oppland, Vest-Agder, Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold melder NVE om aktsomhetsnivå gult.

– Det har regna kraftig det siste døgnet og vi får hele tiden meldinger om store skader rundt omkring, sier vakthavende hydrolog hos NVE Per Glad.

I flere fylker er det også fare for jordskred etter vannmengdene.

Flom i veibanen, togstans, veltede trær og oversvømte hus er noen av følgene av nedbøren som herjer over deler av landet. I Oslo er flere barnehager evakuert på grunn av rasfare etter store oversvømmelser.

Beboere i Tveitolia i Rjukan evakueres nå på grunn av fare for ras, mens på Lørenskog stasjon i Akershus dykker man nå etter biler.

Her regner det mest akkurat nå

Værkartet fra Yr viser hvor det regner aller mest akkurat nå.

Foto: Skjermdump / Yr

Vannføringen stiger

Det er Telemark, Buskerud og Vestfold som har fått den verste nedbøren. Der har målestasjonene våre vært flomstore, opplyser Glad.

Oversvømmelse i og utenfor senteret på Revetal.

Hele kjøpesenteret på Revetal i Re stengt etter all nedbøren. – Vi har ikke strøm, og det er betydelig med vann i hele underetasjen, sier senterleder Tom Bøyesen til NRK.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Vannføringen stiger fortsatt og selv om det er ventet at det skal mindre regn, er det meldt byger utover kvelden og natten.

– Det vil ramme mindre områder, men det vil likevel komme en god del nedbør, fortsetter hydrologen hos NVE.

Kaos flere steder

Også ved Oslo lufthavn var den ene rullebanen stengt en kort periode for å fjerne vann, opplyser SAS. Regnværet har skapt problemer også på Torp Sandefjord lufthavn.

– Både inne og ute jobber mannskaper på spreng for å kvitte seg med overvannet, sier markedssjef ved Torp, Tine Kleive-Mathisen.

I Vikersund har vannet flommet inn i en matbutikk, mens Tønsberg måtte en kvinne reddes ut av en oversvømt bil.

Vann flommer inn på riksvei 35

Store nedbørsmengder skaper problemer flere steder i Buskerud.

Stengte veibaner og togstans

En rekke fylkesveier er oversvømt og stengt. Også en del tog har også blitt stående på grunn av været.

Halve bilen står under vann, og kvinnen er på vei ut vinduet.

I Tønsberg vann vannivået så høyt at en bli ble slukt av vannmassene. NRK har valgt å sladde bildet av hensyn til kvinnen da vi ikke har snakket med henne.

Foto: Arvid Krossøy/privat

Alle tog mellom Oslo S og Kristiansand er innstilt, ifølge Jernbaneverket. I tillegg er Randsfjordbanen mellom Hokksund og Hønefoss, Spikkestadbanen mellom Heggedal og Spikkestad og Gjøviksbanen mellom Jaren og Gjøvik stengt på grunn av nedbørsmengdene.

SISTE NYTT

Siste meldinger