Hopp til innhold

Flertall for at flyktninger selv bestemmer hvor de skal bo

I Sverige har egenbosetting av flyktninger gitt bydeler med opp mot 90 prosent innvandrere og gettolignende tilstander. Nå vurderer norske politikere om ordningen kan fungere også i Norge.

Geir Toskedal (KrF)

Geir Toskedal (KrF) er åpen for å forsøke egenbosetting av flyktninger, men ikke etter svensk modell.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Sverige praktiserer såkalt egenbosetting av flyktninger. Det vil si at flyktninger selv kan velge hvilken kommune de skal bosette seg i. De slipper å vente på et asylmottak til en kommune sier seg villig til å ta seg av dem slik det er i det norske systemet.

Det har ført til at flyktninger søker til de kommunene og bydelene der de har venner, kjente og familie. Og ett av stedene de drar til, er bydelen Hovsjö i Södertälje.

Der er andelen innvandrere nå på opp mot 90 prosent, og en stor andel av disse er syriske flyktninger.

Nå er det flertall på Stortinget for å forsøke samme ordning i Norge.

Ap: – Sparer byråkratiet

Forrige gang forslaget kom opp, i 2002, var Arbeiderpartiet sterke motstandere av ordningen. Nå har de snudd.

– Fordelen med et slikt system er at enkeltindivider selv kan finne både bosted og arbeidsgiver. Det sparer byråkratiet for mye arbeid, og de kan bruke ressurser på dem som trenger mer hjelp, sier innvandringspolitisk talsmann i Ap, Eirik Sivertsen, til NRK.

Arbeiderpartiet vil derimot ha et unntak fra ordningen om egenbosetting i kommuner med stor tetthet av flyktninger.

Løsningen støttes også av SV og regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF.

Norske politikere planlegger egenbosetting av flyktninger. I Sverige vil mange vekk fra dette systemet, som i byen Södertälje sør for Stockholm har skapt store problemer.

NRK har besøkt bydelen Hovsjö i Södertälje, en bydel der 90 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn, de fleste av dem fra Syria.

Sistnevnte mener imidlertid at man må dra lærdom av utfordringene i Sverige.

– Erfaringene fra Sverige har ikke bare vært positive, så det er viktig å ta høyde for hva som har gått galt der når vi skal vurdere det samme i Norge, sier innvandringspolitisk talsperson André Skjelstad i Venstre.

Vil bo nær familien

KrFs Geir Toskedal sier at flyktningene skal måtte oppfylle gitte kriterier før de selv får bestemme hvor de ønsker å bosette seg.

– Vi går inn for egenbosetting der det er arbeid å få. Slik kommer de raskt ut i arbeid, og slik blir de fortere integrert i lokalsamfunnet. Vi kan ikke ha egenbosetting på en slik måte at det blir gettoer i forhold til eksisterende lokalbefolkning, sier Toskedal.

Også i Sverige har man gjort forsøk på å oppmuntre til egenbosetting forskjellige steder i landet.

Praksis viser at flyktningene helst søker seg til det kjente. Det er de stedene der de har familie og venner.

AKTUELT NÅ