Hopp til innhold

Flere unge i betalingstrøbbel

Over 23.000 ungdommer sliter med betalingsproblemer. Antallet har doblet seg på tre år.

Unges pengebruk
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Over 23.000 unge i alderen 18 til 26 år sliter med betalingsanmerkninger viser tall Bank2 har hentet inn fra Dun & Bradstreet. Banksjef Christin Sanders sier tallet fortsetter å øke. Hun oppfordrer de unge til å ordne opp så fort de kan, før problemene blir for store.

En betalingsanmerkning vil si at en person er registrert som dårlig betaler i kredittopplysningsdatabasene. Det blir man dersom et inkassoselskap har rapportert til kredittopplysningsbyråene at en person ikke har gjort opp for seg. En betalingsanmerkning vil bli slettet så snart kravet er gjort opp.

Mobilregninger og kredittkort

- Det er særlig mobilregninger og kredittkortbruk som gjør at de unge får betalingsproblemer, sier Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital til nrk.no.

Og tall fra Elektronikkbransjen viser at det går mot rekordomsetning av mobiltelefoner i år, til tross for finanskrise og usikre tider.

- I stedet for nedgang, viser salgsutviklingen hittil at vi kan komme opp i nærmere 2,5 millioner telefoner. Det vil i så fall være rekord. Den høyeste årsomsetningen hittil hadde vi i 2005 med 2,35 millioner telefoner, sier Erik Andersen, informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Bruken av mobiltelefoner ser ikke ut til å bli mindre. Heller ikke blant de unge. Innholdsleverandører av mobilunderholdning melder om stadig økende omsetning.

LES OGSÅ: Tjener fett på barns mobilbruk

Penger
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Alvorlige konsekvenser

- Mange unge er ikke klar over de alvorlige følgene av å la regningene forfalle, sier Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.

Å få slike anmerkninger gjør at man risikerer å få avslag på lån, forsikring og mobilabonnement og man får ikke handle på kreditt.

Wilhelmsen forteller at det er dobbelt så mange menn enn kvinner som får betalingsanmerkninger.

- Så fort man er myndig kan man pådra seg betalingsanmerkninger, sier Rolf Wilhelmsen, og legger til at erfaringen viser at de som sliter med å gjøre opp for seg når de er unge, oftere har betalingsproblemer som voksne.

Bankdirektør Christin Sanders i Bank2 sier mange unge bruker alt for mye penger

- 8,2 prosent av menn i 26-årsalderen har fått èn eller flere betalingsanmerkninger i år. Det kan virke som om ungdom lett faller i forbruksfellen og tar seg vann over hode, mener bankdirektør Christin Sanders i Bank2.

- Dette er trist, men skyldes nok at unge mennesker ikke er flinke nok til å sette opp en skikkelig plan for hvordan inntekten skal disponeres, legger hun til.

Trenger opplæring

Bankdirektøren mener de unge må lære å skaffe seg en buffer mot plutselige utgifter som kan dukke opp. En månedslønn er bra å ha i bakhånde dersom uhellet skulle være ute, sier hun.

- Plutselig en dag ryker komfyren eller kjøleskapet. Kanskje bilen havarerer. Slike muligheter er det fristende å lukke øynene for, men hvis de først forekommer, kan lommeboken bli ganske mye lettere etterpå, sier Sanders.

Sanders mener det er på tide at skolene underviser mer om økonomi. Hun mener de unge spesielt trenger større forståelse for både samfunns- og privatøkonomi.

Direktør Wilhelmsen i Aktiv Kapital mener også det er viktig at de unge får opplæring. Han sier det er viktig at foreldre tar ansvar her og hjelper barna til å få et sunt forhold til penger.

Stor spredning

De med høyere inntekt enn gjennomsnittet er paradoksalt nok de som har flest betalingsproblemer i følge Aktiv Kapital. I antall er det flest unge i Oslo, Hordaland, Akershus og Rogaland som ikke gjør opp for seg.

I prosent har sørlandsfylkene flest unge, dårlige betalere. I Vest-Agder er 10,6 prosent i alderen 20-24 år listet med betalingsanmerkning, viser en analyse fra analyse og kredittopplysningsbyrået Experian. Alta, Haugesund og Lillehammer topper bystatistikken over unge med betalingsanmerkning.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger