Hopp til innhold

Flere og grovere familievoldssaker

Kvinnen lå og sov da ektemannen angrep henne med en jernstang. – Volden i nære relasjoner blir grovere, og i mange saker er marginene små mellom liv og død, sier Jon Eirik Vold på Stovner politistasjon.

Jon Eirik Vold på Stovner politistasjon leder et arbeid mot familievold. Han sier volden blir grovere, og at det i mange tilfeller er små marginer mellom liv og død.

Politioverbetjent Jon Eirik Vold på Stovner politistasjon forteller at kvinnen lå og sov på sofaen da mannen kom hjem på natten og gikk til angrep med en jernstang.

Politibetjent Ragnhild

Politibetjent Ragnhild på vei ut til en voldsutsatt kvinne i Oslo. Hjemmebesøk er en del av Sara-prosjektet ved Stovner politistasjon.

Foto: NRK

Kvinnen ligger i halvsøvne i sofaen i en leilighet i Groruddalen. Da ektemannen kommer hjem på natten, går han til angrep.

Han slår henne gjentatte ganger med en jernstang. Hun ligger igjen med store bloduttredelser flere steder på kroppen.

– Det verste er utryggheten disse ofrene lever med hver eneste dag. De lever i et volds- og fryktregime. Det er umulig for ofrene og barna å vite når volden kommer til å skje, sier politioverbetjent Jon Eirik Vold på Stovner politistasjon.

Han har jobbet spesielt med familievold på Stovner politistasjon de siste ti årene.

– Vi ser at volden er blitt grovere de senere årene, sier Vold.

Han sier mange av sakene kunne endt med dødelig utfall.

– Marginene mellom liv og død er veldig små. Vi har hatt en del knivsaker, der utfallet av saken er svært nær å bli et drap, sier etterforskeren.

Han mener politiet må bli flinkere til å gripe inn i saker, og få slutt på et mønster med frykt og vold som særlig kvinner og barn blir utsatt for.

– At leiligheten er et farlig sted å oppholde seg for enkelte, er det ingen tvil om, sier Vold.

Uniformert politi oppsøker familier

En politibil stoppet ved et boligstrøk på Stovner. I bilen sitter tre uniformerte politibetjenter. Hjemmebesøk, kaller de det.

– Nå skal vi på en adresse der det har vært gjentatt partnervold, sier Ragnhild.

De tre betjentene i ordensavsnittet ønsker ikke at etternavnene blir brukt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

familievold

Her rykker en politipatrulje ut til en voldsutsatt kvinne i Oslo. Politiet reiser rundt, fullt uniformert og besøker personer i risikosonen for familievold.

Foto: Simon Solheim, NRK

Planen er å snakke litt med fornærmede, høre om det er nye hendelser som ikke er blitt anmeldt og forhindre flere straffbare forhold.

Eksmannen på denne adressen har besøksforbud.

– Det er tunge saker. Ofte er det barn involvert også, og det gjør det jo enda mer tragisk. Man ser de er engstelige, sier Ragnhild.

Hjemmebesøk er en del av Sara. Sara er et pilotprosjekt ved Stovner politistasjon om risikovurdering og forebyggende tiltak ved partnervold.

Etter drøye 40 minutter kommer betjentene tilbake til bilen.

– Det gikk bra. Det er en familie der mannen har besøksforbud. Fornærmede er engstelig. Hun hadde behov for å snakke, forteller Ragnhild.

Modell for hele Norge

Nå skal modellen fra Stovner innføres over hele landet.

Kniv

Jon Eirik Vold holder opp en kniv som er beslaglagt etter familievold. Mange knivsaker kunne endt med dødelig utfall, uttaler Vold.

Foto: Simon Solheim, NRK

– Det er svært viktig for de trusselutsatte, og ikke minst for barna. Dette representerer en trygghet. Vår erfaring er at vi avdekker brudd på besøksforbud og andre ting som fornærmede ikke hadde kommet til politiet med, uttaler Jon Eirik Vold, som har ledet prosjektet.

– Reaksjonene fra gjerningsmenn er faktisk også positive etter disse hjemmebesøkene, hevder Vold.

Han mener mer oppsøkende virksomhet er nødvendig i kampen mot den økende familievolden.

– Mange av de trusselutsatte personene blir eksperter i å skjule dette for omverdenen, og det er vanskelig å få dem til å samarbeide med politiet.

Kraftig økning av familievold

Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård la onsdag frem den siste statistikken fra Politidirektoratet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Onsdag offentliggjorde Politidirektoratet statistikk over anmeldte lovbrudd.

– Dette er veldig alvorlig kriminalitet som rammer mange mennesker, hvor de ofte må bo med gjerningsmannen. Og det er mange uskyldige barn som får livene sine preget av dette, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

De siste fem årene har antallet anmeldelser av vold i nære relasjoner økt med 75,5 prosent.

Politiet mener økningen er et tegn på at flere velger å anmelde, og at mørketalene dermed går ned.

«Mest sannsynlig betyr økningen i antall anmeldelser at flere saker kommer til politiets kjennskap og at politiet i økende grad benytter seg av de virkemidler som er til rådighet for å beskytte ofrene,» skriver Politidirektoratet.

Familevold er et av de mest prioriterte områdene for politiet. Bare Oslo får 20 nye stillinger til dette.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger