Kinesiske turister strømmer til Norge

Til stross for et iskaldt forhold mellom Norge og Kina, kommer det flere og flere kinesiske turister hit til lands.

Kinesiske turister i Vigelandsparken

Stadig flere kommer fra Kina for å se Vigelandsparken i Oslo, blant annet.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Langt flere kinesere søkte om og fikk visum i Norge i første halvår i år enn ifjor, viser tall fra Utlendingsdirektoratet.

Tilsammen 14.335 fikk visum, det er nesten 4.000 flere enn samme periode ifjor. Og det fleste som kommer, kommer for å se norske fjorder, fjell og fossefall, opplyser direktoratet.

Siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk fredssprisen for to år siden, har temperaturen i forholdet mellom Kina og Norge vært lite sommerlig og vennlig. Men selv om de kinesiske myndighetene har gitt Norge en kald skulder, fortsetter turistene å besøke oss.

Har blitt rikere

– Kineserne har fått bedre råd og reiser mer. Og folk flest i Kina er ikke så opptatt av fredsprisen, eller hvordan forholdet til Norge er, sier Kinaekspert Halvor Eifring. Han er professor i Øst-Asiastudier ved Universitetet i Oslo.

– Like etter at fredsprisen ble delt ut, så vi noen kanselleringer, men det har ikke vært mange. Reiselivssbransjen i Norge har samarbeidet med de andre nordiske landene om å markedsføre Skandinavia som reisemål, og det har gitt resultater, sier Hilde Charlotte Solheim som er reiselivsdiektør i Virke.

Frarådet reiser til Norge

Hilde C. Solheim

– Norsk reiselivsbransje har vært litt urolig, nå håper den situasjonen blir normal, sier Hilde Charlotte Solheim i Virke.

Foto: HSH

Likevel er mange i bransjen spente. Tidligere i sommer ble kjent at provinsmyndighetene i Kina har gitt beskjed om at Norge ikke skal markedsføres som reisemål og at reiser hit skal stanses.

Blant annet ble Hurtigrutens kampanjer forbudt og to fulle charterfly som skulle lande på Evenes med gjester til den kjente sjøreisen, ble avbestilt.

Til tross for det har økningen i tilreisende fra Kina fortsatt. I fjor besøkte nesten 30.000 kinesere Norge som turister og det var en økning på 10.000 fra året før.

– Vi har ikke fått noen offisiell boikott, men vi fikk et skremmeskudd i en provins. Nå håper vi at situasjonen skal normalisere seg, sier Solheim.

Midnattsol i Lofoten

Midnattsola er noe av det som lokker turister til Norge.

Foto: Sandra Lappegard / Den Norske Turistforening

SISTE NYTT

Siste meldinger