Hopp til innhold

Har innsett nederlaget - nå vil flere i Ap jobbe med Viken-oppløsning

Arbeiderpartiet vil sondere hvordan Viken best kan avvikles. Etter det NRK erfarer ønsker flere sentrale aktører å unngå en avstemning i partiet neste helg.

Viken oppløysing

Vikens fremtid avgjøres på fylkestinget i slutten av februar, men det går mot flertall hvis Arbeiderpartiet sier ja.

Illustrasjon: Ellen Karin Moen / NRK

Representantskapet i Viken Arbeiderpartiet skal etter planen votere over storfylkets fremtid neste lørdag. Men etter det NRK får bekreftet fra ulike kilder, vil flere i partiet gjøre alt for å unngå en slik votering.

I stedet ønsker krefter i partiet å legge frem et forslag til løsning, som samarbeidsutvalget i Viken skal ta stilling til på mandag. Det jobbes nå med en skisse hvor målet er å enes om å oppløse storfylket.

Både Buskerud og Østfold har ønsket å forhandle om et slikt utkast, noe Akershus Arbeiderparti har avslått så langt.

Hva er egentlig greia med Viken? Reporter Maren Myrseth forklarer.

Hva er egentlig greia med Viken? Reporter Maren Myrseth forklarer.

Etter det NRK får vite har mistenkeliggjøringen rundt AUF-medlemsveksten i Akershus skapt splid, og er en grunn til at Akershus ikke er villig til å diskutere en skissen.

Medlemsveksten gjør at Akershus får sendt flere delegater til representantskapsmøte enn de to andre fylkeslagene til sammen.

Buskerud og Østfold Ap har gått inn for å oppløse Viken, mens Akershus Ap har gått inn for å beholde gigantfylket.

Skilsmisseoppgjøret må på plass

I samarbeidsutvalget stiller fem representanter for hvert av de tre fylkeslagene Buskerud, Østfold og Arbeiderpartiet. Men også fylkesordføreren, fylkesrådslederen og gruppeledere møter mandag.

Uttalelsen man nå ønsker å jobbe med frem til møtet, går inn for at Viken deles. Men den må også adressere noe av det som skaper utfordringer ved en skilsmisse.

  • Hva gjør man med kommuner som ønsker å bytte fylke?
  • Hvordan skal plansamarbeid bli i fremtiden? Kan Akershus forholde seg mer til Oslo enn til ekspartnerne i Buskerud og Østfold?
  • Hvordan skal man sikre at fylkenes gjeld og formue blir fordelt riktig?

I en rapport Viken har laget over konsekvensene av en oppløsning går det frem at Buskerud og Østfold får dårligere økonomi.

Østfold kommer verst ut og vil ifølge rapportene gå 50 til 175 millioner kroner i underskudd hvert år de neste ti årene.

For Akershus er situasjonen en annen. Fylket eier Akershus Energi, som er veldig mye verdt og genererer overskudd hvert år.

Det er forventet at samarbeidsutvalget i Arbeiderpartiet skal ta en klar stilling til skilsmissen mellom de tre fylkene, men også om de vil binde sine representanter når fylkestinget skal votere over Viken i slutten av februar.

AKTUELT NÅ