Hopp til innhold

Fire bekreftet omkommet - én av de omkomne er identifisert

I kveld ble det bekreftet at Eirik Grønolen er den første som ble funnet omkommet etter skredet i Gjerdrum. Samtidig ble det kjent at en fjerde person er funnet omkommet.

Jordskred i Gjerdrum

Fire personer er nå funnet omkommet etter kvikkleireskredet i Gjerdrum.

Foto: Jil Yngland / NTB

En fjerde person er funnet omkommet, opplyser politiet lørdag kveld. Personen ble funnet i samme område som person nummer to og tre.

Politiet sier lørdag kveld at de fortsetter å søke i samme område gjennom natten, og at de mener det er grunn til å tro at det finnes flere savnede personer i det samme huset som det ble gjort funn tidligere i dag.

– På bakgrunn av etterretningsopplysninger har vi stor tro på at er mulig å gjøre funn i samme område, sier operasjonsleder i Øst Politidistrikt, Erik Hammer, sent lørdag kveld.

– Alle punktene som vi har fått treff på fra hunder og etterretning ønsker vi å undersøke i kveld, sier innsatsleder i Nedre Romerike brann- og redningsvesen, Kenneth Wangen.

Eirik Grønolen ble funnet 50 meter unna de tre andre omkomne, inne i en annen boenhet. Politiet bekreftet fredag kveld at det var han som ble funnet på fredag.

Til sammen er det nå funnet fire omkommet, og tre av dem er foreløpig ikke identifisert.

Pågår arbeid utover natta

Politiet har fraktet alle de omkomne ut av leteområdet. Søkene fortsetter og pågår i områder som NVE mener er trygge. Letehunder står sentrale i letearbeidet, sammen med mannskap som utøver redningsarbeid under veldig krevende forhold.

Det er funnet tre omkomne i dag. Politiet opplyser lørdag kveld at de fortsatt leter etter overlevende.

Fredag kveld frigjorde politiet navnene til alle de savnede.

Personene som er funnet i dag er funnet av en hundeekvipasje fra USAR-teamet til Oslo politidistrikt.

– Vi jobber intenst videre med eventuelle markeringer vi måtte få, og vil da intensivere søket fremover, sa Alkvist.

Se direktebilder fra skredområdet i Gjerdrum.

Lokalbefolkningen tente lys

– Det er godt å se at vi kan gjøre dette sammen og kan støtte opp om Gjerdrum på den måten vi kan vise støtte, sier Amanda Hauge.

Hun var en av mange som lørdag kveld tente lys langs Gjerdrumsveien. Varaordfører i Gjerdrum Leif Haugland (Sp) kaller lystenningen for rørende, og uttrykker stor takknemlighet for gesten fra lokalbefolkningen.

– Du føler at du gjør noe. Du viser at du bryr deg. Det handler mest om at man vil vise at man står sammen, og det ser man jo her. Det er lys over alt, sier Hauge før hun tenner et lys i veikanten.

Jordskred i Ask i Gjerdrum

Langs Gjerdrumsveien blafrer lysene i den mørke vinterkvelden.

Foto: Lise Åserud / NTB

Hauge synes synet av de levende lysene er rørende, og at det hjelper litt i den tunge tiden som lokalsamfunnet går gjennom.

Skredet har påvirket hele lokalsamfunnet, og vil gjøre det i lang tid. En rekke kommunale bygg er inne i området som er evakuert, og dermed ute av drift.

Lokalbefolkningen tenner lys for Gjerdrum

Mange hundre stearinlys er tent ved Kløfta, langs veien til Gjerdrum.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Lager stier inn i rasområdet

I kveld sier politiet at de skal fortsette søket etter overlevende for fullt utover natta.

Personell fra Oslo, Nedre Romerike, og Trondheim har hjulpet til i arbeidet. Det skal også komme ressurser fra Bergen.

– De har drevet med et krevende arbeid nede i rasområdet. Det er bløtt og leirete. Det er enormt med vrakrester, sier brigadesjef Knut Halvorsen.

Han forteller at brannvesenet har laget bruer og stier inn i raset, og at det blir brukt tremateriale og isopor for å lage disse veiene. Noen steder er det så bløtt at isopor må legges på i flere lag. Når en sti er klar, så blir hunder sendt inn for å utføre søk etter mennesker.

Gjerdrum kvikkleireskred

Redningsarbeiderne har fortsatt håp om å finne overlevende i skredområdet i Gjerdrum.

Foto: Jaran Wasrud

Seks fortsatt savnet

Seks personer er fortsatt savnet etter skredet som gikk natt til onsdag.

– Søket videre foregår med samme intensitet som tidligere i dag. Vi er fortsatt inne i rasområdet med hundeekvipasjer. Vi har beveget oss cirka 100 meter inn i området, og har søkt så grundig som mulig på cirka 1,2 mål. Vi har gått så langt inn man mener det er forsvarlig, sa Alkvist på politiets pressebrifing kl. 15.

Ifølge Alkvist vil redningsmannskapene holde på så lenge det er forsvarlig, og gjøre analyser for å være klare til nye søk i morgen tidlig.

– Det jobbes nå videre med å analysere og vurdere grunnen for å se hvor vi kan sette inn søk. Vi leter fortsatt etter overlevende. Den beslutningen blir ikke endret i dag, sier han.

Medisinsk leder Arne Skulberg sa tidligere i kveld at det fortsatt er snakk om en redningsaksjon med håp om å finne overlevende.

– Det er flere ting som må på plass. Det må være en isolert luftlomme, isolert for temperatur og etter hvert må man ha tilgang til vann. Det er fortsatt strukturer der vi ikke kan utelukke at de faktorene er til stede. Så lenge vi ikke kan det, fortsetter dette som en redningsaksjon, sier han.

Lørdag ble søkeområdet noe utvidet. Forsvarets ingeniørbataljon er på plass med en brolegger. Den er foreløpig ikke tatt i bruk.

– Tiden jobber ikke med oss

Redningsaksjonen har pågått i over tre døgn og sannsynligheten for å finne overlevende minsker.

Til stede på pressekonferansen lørdag formiddag var også politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt. Hun understreker at politiet fortsatt håper å finne folk i live og at de sjekker konkrete hus i rasområdet.

– Det er fortsatt mulig å overleve i luftlommer. Vi har fokus på å redde liv og vi holder på så lenge det er mulig, sier hun.

Politimesteren er imidlertid klar på redningsarbeiderne jobber mot klokka.

– Det er vanskelig å si hvor lenge vi vil fortsette å lete etter overlevende. Tiden jobber ikke med oss. Vi er også i en tid av året der vi har begrenset med tid på døgnet hvor vi kan være på bakken. Det gjør at vi ikke får gjort så mye som vi ønsker, sier Øystese.

Ida Melbo Øystese, politimester i Øst politidistrikt

FORTSETTER: Politimester i Øst politidistrikt, Ida Melbo Øystese, sier at redningsaksjonen vil fortsette så lenge det er håp om å finne savnende som er i live.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Utrolig tungt

– Det er selvsagt med stor sorg vi registrere at nok en omkommet er funnet. Vi klamrer oss til det håpet redningsarbeiderne uttrykker, og håper at arbeidet gir resultater og at nye funn blir gjort, sa Gjerdrum-ordfører Anders Østensen lørdag ettermiddag.

Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap)

Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap)

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er de harde realiteter som treffer oss, og vi må stå i det, men det er utrolig tungt, sier han.

Østensen fortalte tidligere i dag om et stort samhold i kommunen.

– Det kommer inn ufattelige mengder med mat, klær og leker. Det komme inn mat hele tiden på beredskapssenteret. Det er ikke bestilt, det bare kommer. Det er veldig rørende og sterkt, sa han.

Mange innbyggere i Gjerdrum er fortsatt evakuert. Det er fortsatt ikke klart om noen av dem kan flytte hjem igjen i dag.

– Det har vært flere avskallinger i den nordøstre delen av skredområdet. Vi bidrar med en kontinuerlig overvåkning. Vi kan ikke si noe om når folk kan flytte hjem ennå. Så snart vi har resultatene klare vil vi gi politiet tilbakemelding, sier regionleder Toril Hofshagen i NVE.

Jordskred på Ask

Regionleder Toril Hofshagen i NVE og innsatsleder Roy Alkvist i Øst politidistrikt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

AKTUELT NÅ