Hopp til innhold

Finanstilsynet: – Risikoen for krakk øker

Hvis boligprisene fortsetter oppover samtidig som gjelden stiger mer enn inntektene, øker det faren for boligkrakk og tilbakeslag i norsk økonomi, advarer Finanstilsynet.

Morten Baltzersen

Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen er bekymret over at mange nordmenn har latt seg forføre av historiens laveste boliglånsrenter.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Nordmenn har rekordhøy gjeld og boligprisene er nær rekordhøye nivåer.

Men fortsatt stiger husholdningenes gjeld raskere enn inntekten. Det får Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen til å ta på seg den bekymrede minen.

Han er bekymret over at for mange har latt seg forføre av tidenes laveste boliglånsrenter.

Hvis gjelden forsetter å øke mer enn inntektene fra et i utgangspunktet høyt nivå, og boligprisene forsetter å øke fra et rekordhøyt nivå, øker faren for at dette ender i krakk og kraftig tilbakeslag, sier Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen til NRK.

Han understreker at Finanstilsynet ikke spår at det kommer til å skje.

– Men det er en risiko for at det kan skje ut fra våre egne og andre lands erfaringer, sier Baltzersen.

Gjeldsgaloppen fortsetter

I rapporten Finansielle utviklingstrekk 2015 , peker Finanstilsynet på at gjelden fortsetter å øke mer enn inntektene.

Det skjer til tross for at Norge opplever svakere økonomisk vekst. Samtidig øker arbeidsledigheten mens kjøpekraften til folk flest utvikler seg svakere enn tidligere på grunn av magrere lønnsoppgjør.

De siste månedene har boligprisveksten riktignok avtatt. Men det er for tidlig å si at dette markerer noe taktskifte for boligmarkedet, mener tilsynet.

– Må ta høyde for at boligprisene kan falle

– Når renten er så lav som den er nå, stimulerer det folk til å ta opp lån. Da er det viktig at de tar høyde for at renten blir høyere enn dette. Og de må ta høyde for at inntektene kan bli lavere enn det de nå ser for seg, sier Baltzersen.

Han mener også at norske boligeiere må ta innse at boligprisveksten ikke kommer til å vare evig, og at det motsatte kan bli tilfelle.

– De må også ta høyde for at verdien på boligen, som de tar opp lån med sikkerhet i, kan falle, sier Baltzersen.

Høy gjeldsgrad blant yngre låntakere

Boliglånsundersøkelsen viser at bankene har strammet inn på lånene i tilfeller der hvor økt rente gjør at folk ikke greier å betjene sin samlede gjeld hvis renta øker.

Samtidig viser undersøkelsen at gjeldsgraden er høy for låntakere som tok opp lån i 2015, særlig de yngre. Gjeldsgraden for dem under 35 år, var 78 prosent, ifølge undersøkelsen.

Det innebærer at i snitt har yngre boligeiere i snitt lånt åtte av ti kroner.

– Noe av årsaken til dette kan være at det historisk lave rentenivået isolert sett har bidratt til at låntaker kan betjene større gjeld og undervurderer sårbarheten knyttet til økte renter og inntektsbortfall, skriver Finanstilsynet.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving sier til NRK at det fremstår som et paradoks at boliggjelden fortsatt å vokse raskere enn inntektene, når det er så stor økonomisk usikkerhet på alle fronter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger