Hopp til innhold

Finanstilsynet bekymret over gjeldsveksten

Veksten i husholdningenes boliggjeld og forbruksgjeld øker fortsatt kraftig, og mer enn veksten i folks inntekter. – Det er en risiko for at dette ender i et kraftig boligprisfall, sier direktør Morten Baltzersen.

Morten Baltzersen

Direktør Morten Baltzersen er urolig over at husholdningens gjeld vokser vesentlig mer enn inntektene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Til tross for magrere lønnsoppgjør og stadig flere arbeidsledige, øker fortsatt gjelden i husholdningene fra et allerede rekordhøyt nivå.

Direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet, er bekymret, og advarer mot konsekvensen dersom gjelden øker mer enn inntektene over tid.

Gjeldsveksten blant husholdningene er dobbelt så høy som lønnsveksten i fjor, og årets lønnsoppgjør ventes å ligge lavere enn fjorårets oppgjør på 3,1 prosent.

Bilder og intervju med forbruker som har høy gjeld. På cafe, på gaten, hos reiseselskap og i butikk. Intervju og klippebilder med Finanstilsynets direktør og infosjef Ving.

– Det er en risiko for at en kraftig økning i gjeld og boligpriser ender i et kraftig prisfall på boliger og et stort behov for husholdningene for å stramme inn sine kjøp av varer og tjenester, sier Finanstilsynets direktør.

Men om veksten i den samlede gjelden er stor, er det småtterier sammenlignet med veksten i den usikrede gjelden. Forbruksgjelden blant norske husholdninger er nå mer enn 84 milliarder kroner.

– Bankene løper en omdømmerisiko

Ved utgangen av januar var forbruksgjelden mer enn 12 prosent høyere enn på samme tid året før.

Jan Andreassen

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen ber folk tenke seg godt om før de tar opp mer boliggjeld.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Baltzersen advarer banker og finansforetak om at det kan gå ut over deres gode navn og rykte hvis de ikke er sitt ansvar bevisst.

– Vi ser at det er en sterk vekst og aktiv markedsføring av forbrukslån. Forbrukslån kan påføre enkeltmennesker betydelige belastninger, og det påhviler långiverne et betydelig ansvar for å ivareta kundenes langsiktige interesser også når det gjelder forbrukslån..

– Dramatisk

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen sier til NRK at det ser ut som om gjeldsveksten fortsetter til tross for at folk flest trolig ikke får mer å rutte med.

– Det ser ut som om at husholdningene i år låner nye 100 milliarder kroner på toppen av det gjeldsberget de allerede har. Over tid blir de veldig sårbare for tilbakeslag i økonomien eller uventet renteoppgang, sier Andreassen.

Bank-mannen advarer folk mot å ta opp for mye gjeld.

– Vi må regne med at lønnsveksten blir minimal i årene som kommer. Den gjelden du tar på deg i dag kan bli veldig vanskelig å tilbakebetale dersom du ikke får noe særlig lønnstillegg de nærmeste årene, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger