Venter at stram økonomi presser boligrenta ned under 2 prosent

Allerede neste uke kan bankene komme til å annonsere nye rentekutt. De beste boliglånsrentene kan havne godt under 2 prosent.

forventet fall i boligrenten

SPÅR RENTEKUTT: Analytikere tror at det ventede rentekuttet fra Norges Bank raskt vil bli fulgt opp av bankene som gir boliglån.

Strammere økonomi og økende arbeidsledighet kan paradoksalt nok være gode nyheter for norske boliglånskunder. Selv om boligdrømmen kan være dyr, så er rentene på boliglånet det ikke.

Pål Ringholm

Pål Ringholm i Swedbank tror rentekuttene kommer i løpet av en uke.

Foto: Inger K. Lee/Ole P. Klepp / NRK

Nå tror flere analytikere at det ventede rentekuttet fra Norges Bank neste torsdag raskt vil bli fulgt opp av bankene som gir boliglån.

Tok 7 minutter sist

Sist Norges Bank kuttet renta, så tok det sju minutter før den første banken kuttet renta, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank til NRK.

Han tipper at det samme kommer til å skje også denne gangen.

Danske Bank er en av bankene som har ledet an i kuttene det siste året. Selv om de ikke kan annonsere rentekutt på forhånd, lover sjefen at banken skal bli enda større på boliglån i Norge.

Kari Due-Andresen

Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier lavere rente er ment å stimulere til ny vekst.

Foto: Inger K. Lee/Ole P. Klepp / NRK

– Vi har en ambisjon om å ta en mye større posisjon i det norske markedet, sier Trond F. Mellingsæter, konsernsjef i Danske Bank Norge.

Førstehjelp

Det er de økonomiske kurvene som gir utsikter til rekordlave renter. Norsk økonomi vokser knapt lenger, og trenger førstehjelp.

Det at rentene går ned, er egentlig ikke noen gladsak, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Markets.

– Det blir litt lettere å puste for alle som har lån, men det er også hensikten. Lavere renter er Norges Banks forsøk på å stimulere til at den økonomiske veksten skal ta seg opp igjen, sier Due-Andresen.

Glede på gata

Maria Solheim

Maria Solheim som har stort boliglån, er glad for at renta kuttes ytterligere.

Foto: Inger K. Lee/Ole P. Klepp / NRK

Folk som NRK treffer på gata i Oslo uttrykker glede over den ventede rentekuttet.

– Dette er topp nyheter. Vi har boliglån på leiligheten, og rentekutt hjelper veldig på familieøkonomien, sier Maria Solheim.

Også Randi Gjerde ønsker det varslede rentekuttet velkommen.

– Det er fantastisk. Datteren min har akkurat kjøpt seg sin første leilighet, og det er klart at hun vil merke et rentekutt veldig godt, sier Gjerde.

SISTE NYTT

Siste meldinger