Hopp til innhold

Eksperter: – De færreste bør binde renta nå

Både Forbrukerrådet og bankeksperter mener lånekunder bør ha gode grunner om de skal binde renta nå. Det mangler ikke på fastrentetilbud, men kunden kan likevel bli sittende med lang nese.

 Penger. Sedler. Mynter.

Fastrente eller flytende? Ekspertene mener man ikke bør la seg lokke av bankenes fastrentetilbud akkurat nå. Om ei uke setter Norges Bank trolig renta ned nok en gang.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Dersom Norges Bank setter renta ytterligere ned om ei ukes tid, blir det å ha lån enda billigere. Det bør påvirke fastrenta i kundens favør, tror fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.


Akkurat nå markedsførerer bankene ei rente som slett ikke behøver å se like gunstig ut om noen uker. Lånekunder kan tjene på å ha litt is magen, og å vente til etter at Norges Bank har kommet med nye rentetall, sier Jorge Jensen.

Jorge Jensen

Jorge Jensen er fagdirektør i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

Trolig lav stabil rente

Forbrukerrådet får stadig henvendelser fra kunder som ønsker råd om sine lånevilkår. Jensen sier at det første som bør klargjøres i et lånemøte med banken, er om man virkelig trenger et lån med fast rente.

– Den vurderinga greier mange å ta selv, det handler bare om at man tåler en mulig framtidig renteoppgang på kanskje fire eller fem prosent. Som kjent kan ingen spå en eksakt rentesituasjon om fem år, selv om det fins indikasjoner på lav rente i lang tid. Jeg vil si det sånn at dersom du binder lånerenta di på under to prosent, så har du ikke dummet deg ut.

Gjelda vår firedoblet siden 2000

Jorge Jensen undestreker at trønderske husholdninger har som folk i resten av landet økt gjelda si radikalt siden årtusenskiftet. Mange har en økonomi som bærer seg kun på grunn av et lavt rentenivå.

Ikke minst på grunn av høy gjeld blant folk, bør bankene bistå med sine oppriktigste råd om hva økonomien din tåler, sier Jensen oppfordrende.

Lett å se seg blind på rentetallet

Når fastrenta er lokkende lav, kan det føre til at lånekunder ser seg blind på rentetallet. Der kan man begå en feil, mener Endre Jo Reite, konsernbanksjef for personmarkedet i SpareBank 1 SMN.

Man kan akkurat nå oppleves det som fristende å binde renta når den er lavere enn den flytende. Men når fastrenta er lavere enn den flytende, er det fordi bankene forventer at den flytende renta skal synke.

reite

- Man kan se seg blind på lave fastrentetall, sier Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

Foto: unknown / Sparebanken SMN

Fastrente kan bli dyrt

Reite sier det også er god grunner til ei kritisk vurdering omkring behovet for fast rente på langsiktige lån.

– Da betaler du nemlig ganske mye for usikkerheten. Banken og de som låner banken din penger, vil jo helst ha betalt for usikkerheten, om renta skulle begynne å stige igjen. Det kan skje ting i livet ditt som gjør at økonomien må revideres helt, og har du bundet renta kan det bli nokså dyrt å komme seg ut av lånet du sitter med.