Fikk betalt VM i skiskyting

Fujitsu Siemens har brukt 670.000 kroner på blant annet å sende forsvarstopper på golfturer og skikytter-VM.

Liv Grete Poiree i Oberhof
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ifølge den hemmeligstemplede Dalseide 2-rapporten som NRK har fått tilgang til, har ansatte i Forsvaret deltatt på 32 ulike arrangementer betalt av Fujitsu Siemens.

VM i skiskyting i Oberhof i 2004 ble en suksess for norske utøvere. Blant dem som sto på VIP-tribunen og heiet fram Liv Grete Skjelbreid Poiree til gull var ti forsvarsansatte som tre dager til ende fikk med seg at Norge ble beste nasjon.

Billettpris: 5100 kroner per person.

De ti ansatte i Forsvaret var invitert av Fujitsu Siemens til fabrikkbesøk hvor deltakerne skulle se på produksjonsanlegg for stasjonære og bærbare maskiner. Men fabrikkbesøket ble avlyst.

Kostbar luksus

I stedet for å dra til fabrikken og ha produktgjennomgang til langt på dag, overvar deltakerne øvelser i skiskytter-vm både fredag, lørdag og søndag.

Turen kostet Fujitsu Siemens 172.000 kroner. Selskapet har betalt for fly, hotell, og middager. Reiseregningene viser at ansatte fra Forsvaret har kjøpt taxfree-brennevin, kost seg med dyr mat og drikke og tatt ut kontanter på selskapets regning.  

Forsvaret brukte 106.000 skattekroner på heisaturen, 10.600 kroner per hode. 

Faksimile fra Dalseide 2-rapporten

Faksimile fra Dalseide 2-rapporten.

Foto: NRK

- Bedrageri

De forsvarsansatte har brutt gaveforbudet, arrangementet anses som ren kundepleie, det faktiske innholdet i turen er forsøkt tildekket og Forsvaret er ført bak lyset. Mulig straffbar korrupsjon, nært opp til bedrageri, sier Dalseide-utvalget om Fujitsu-Siemens oppførsel.

Selskapet har i en årrekke levert varer og tjenester til Forsvaret.

Økokrim har allerede gitt Siemens en bot på 9 millioner for overfakturering. For tre dager siden gikk Økokrim til aksjon mot en rekke forsvarsledere og ledere i Siemens og andre selskaper. Til sammen 15 personer og selskaper er siktet for korrupsjon.

- Kan bli flere

Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen seier de nå følger opp rapporten:

- Det er gjort et grundig arbeid med den nye rapporten. For vårt vedkommende, så gjør vi oppfølging i forhold til det som skjer internt. Det er fire siktelser som gjelder ansatte i Forsvaret og Forsvarsdepartementet. Vi kan ikke utelukke at det kommer flere, sier Strøm-Erichsen til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger