Hopp til innhold

Fem gravide fikk påvist smitte fra zikavirus

Fem gravide kvinner i Norge har fått påvist antistoffer mot zikavirus, som betyr at de har gjennomgått en zikainfeksjon enten nylig, eller lang tid tilbake, ifølge Folkehelseinstituttet.

Line Vold ved FHI om zika-situasjonen i Norge

Folkehelseinstituttet har invitert til en pressekonferanse om zikaviruset. De skal orientere om internasjonal utvikling, norske testresultater og en gi en kunnskapsoppdatering.

I perioden 25. februar til 11. april har 222 personer blitt testet for zikaviruset. Resultatet av testene viser at to av dem hadde resultater som tyder på en akutt zikavirusinfeksjon. Ingen av de to er gravide.

Ti personer viste at de hadde antistoffer mot viruset, av dem var fem gravide.

– Rundt ti av de 222 hadde positiv antistofftest, som tyder på at de har gjennomgått en zikavirusinfeksjon enten nylig, eller lang tid tilbake. Halvparten av de ti er gravide. De gravide utredes nærmere om de kan være smittet under aktuelle svangerskap, sier Line Vold, avdelingsleder for infeksjonsovervåking i Folkehelsinstituttet.

Alle de gravide kvinnene har oppholdt seg i utbruddsrammede områder.

– Det gjøres flere tester for å prøve å tidfeste infeksjonen. Det er ikke så lett. Noen sjekkes ut og noen kommer inn, sier Vold.

Påvist i 45 land

Zikainfeksjone forekommer i Asia, Afrika, Amerika og Oseania og gir vanligvis milde symptomer. Det er ingen fare for å bli smittet av mygg i Norge.

45 land i verden har rapportert om lokal smitte. Det er økende forekomst av utbrudd, ifølge Folkehelseinstituttet.

Testaktiviteten i Norge er omtrent slik den er i nabolandene, ifølge Vold.

Zikaviruset kan gi mikrokefali, som om fører til at barn blir født med unormalt små hoder og hjerneskader, og Guillain-Barre-syndrom, en nevrologisk lidelse som kan føre til lammelser.

Zika farligere enn først antatt

Zika er en større trussel mot USA enn først antatt, skriver avisen The Guardian. Zikamyggen sprer seg og er oppdaget i 30 stater.

– Alt vi ser ved dette viruset virker å være noe skumlere enn vi først trodde, sier Anne Schuchat, visedirektør ved den amerikanske smittevernsinstitusjonen US Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Brasil har avdekket over 860 tilfeller av mikrokefali, og myndighetene vurderer at de fleste av dem kan knyttes til zikasmitte hos barnas mødre. I tillegg gransker man ytterligere 4.200 mistenkte tilfeller av mikrokefali.

Folkehelseinstituttet anbefaler alle gravide som har vært i utsatte områder å bli fulgt opp av helsetjenesten etter hjemkomst, enten de har symptomer eller ikke.

AKTUELT NÅ