Hopp til innhold

– Vil gjerne at de som mistenker smitte, kontakter oss

Ekspertisen ved St. Olavs Hospital advarer kvinner som har reist i zika-områder mot å bli gravide to uker etter heimkomst.

Zika-mygg

PÅVIST I NORGE: Tre personer har fått påvist zikavirus i Norge.

Foto: Felipe Dana / Ap

I dag ble det kjent at to gravide norske kvinner og en mann har fått påvist zika-viruset. Når ber Torbjørn Moe Eggebø ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital om at kvinner som mistenker smitte tester seg.

Torbjørn Eggebø

Torbjørn Moe Eggebø ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– Vi vil gjerne at de som mistenker at de er smittet kontakter oss. Vi vil gjerne høre hvor sannsynlig det er at de er smittet og at de tar en blodprøve, sier Torbjørn Moe Eggebø ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital.

Blodprøven vil ifølge Eggebø vise om det er utviklet antistoffer mot . Det tar rundt to uker fra man har blitt smittet til en eventuell prøve er positiv.

Stor smittefare i de aktuelle områdene

Sykdommen forekommer i Asia, Afrika, Amerika og Oseania og gir vanligvis milde symptomer. Det er ingen fare for å bli smittet av mygg i Norge. .

– Hvis man er i de aktuelle områdene er sjansen for å bli smittet ganske stor. I noen tilfeller ser det ut som at det kan smitte med samleie, forteller Eggebø.

Tester med ut ultralyd

Brazil Zika CDC

Flere barn er født med mikrokefali i Brasil etter utbruddet av zikavirus i Sør-Amerika

Foto: Andre Penner / Ap

Zikaviruset kan gi mikrokefali. Det er en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne. På St. Olavs Hospital måler de derfor størrelsen på hodet til fosteret hvis det er mistanke om zika-smitte.

– Vi ser nøye etter hvordan hjernen ser ut. Vi leter spesielt etter utvidelser eller forkalkninger av hulrom i hjernen på ultralydundersøkelsen av fosterets hjerne, sier Eggebø.

Kan få positiv test – uten at det er reelt

Eggbu forteller at det finnes prøver som kan være "falsk positive".

– Hvis man har blitt vaksinert mot gulfeber eller har hatt denguefeber kan man få en positiv test, uten at det er reelt, sier Eggebø.