Hopp til innhold

Mobil-klikk mot Zika-stikk

Med et par klikk på telefonen skal Brasils innbyggere kjempe mot fryktede sykdommer som spres av mygg.

Mygg-app

MOBILKAMP: Luciana Santos benytter mygg-appen til å sende inn et bilde av en båt med vann i, der hun mener myggen kan yngle.

Foto: Leo Correa / Ap

Det er myndighetene som nylig lanserte mobilappen «Sem Dengue» (Uten Dengue), som skal hjelpe dem å utrydde fryktede sykdommer som zika og denguefeber.

Appen oppfordrer brasilianere til å ta bilde av vannpytter og annet stille vann, som kan være yngleplasser for myggen Aedes aegypti, som bærer smitten med seg, skriver nyhetsbyrået Ap.

Programmet knytter bildet til nøyaktig geografisk posisjon, og sender det inn til lokale myndigheter. I løpet av 72 timer rykker mygginspektørene ut for å tørrlegge vannpyttene.

Mygginspektører

Helsemyndighetenes mygginspektører skal rykke ut i løpet av 72 timer etter at en innbygger har varslet om steder hvor myggen kan legge egg. Her tømmer de plastflasker som er et ofte brukt yngleplass etter regnfall.

Foto: Leo Correa / Ap

Varsler inspektørene om ukjente steder

– Man er alltid redd for sykdommer. Jeg tror denne appen er nyttig for å bevisstgjøre folk, og sørge for at de utrydder yngleplasser, sier Luciana Santos til Ap.

Ifølge ordføreren i Niteroi, Rodrigo Neves, befinner mange av stedene som varsles inn seg inne i boligområder eller private områder, som det ellers er vanskelig for mygginspektørene å komme over.

– Siden programmet ble lansert, har vi fått inn hundrevis av bilder, sier Neves.

Programmet skal også øke innbyggernes bevissthet om hvor insektene kan legge egg. Ofte benytter myggen seg av henlagte plastflasker eller annet søppel som fylles av regnvann.

Mygginspektør

En av Niterois mygginspektører heller ut vann fra en båt på stranda i Jurujuba i Brasil.

Foto: Leo Correa / Ap

Brukes i et tjuetalls byer

Luciana Santos

Brasilianske Luciana Santos tror appen kan gjøre folk mer bevisst på hva som kan være yngleplasser for den sykdomsspredende myggen.

Foto: Leo Correa / Ap

Appen er laget av et brasiliansk firma som heter Colabo.re, og hittil har et tjuetalls byer tatt den i bruk.

Firmaet samarbeider også med søkemotorgiganten Google og Unicef, som forsøker å lage programmer som kan hjelpe helsemyndighetene å forutse hvilke områder som mygglarvene kommer til å trives i.

De bruker mobildata fra folks telefoner for å se hvor folkemassene beveger seg, og kobler dette med værmeldinger og informasjon om sykdomsspredning.

SISTE NYTT

Siste nytt