Hopp til innhold

To gravide har testet positivt på zikavirus

To gravide kvinner i Norge har testet positivt på zikaviruset. Folkehelseinstituttet forventer flere zika-smittede i Norge som følge av nordmenns reisevirksomhet.

Aedes aegypti-mygg

ZIKASMITTE PÅVIST I NORGE: – Folkehelseinstituttet forventer flere smittetilfeller knyttet til reisevirksomhet.

Foto: Felipe Dana / Ap

Til sammen 50 prøver er analysert siden de fostermedisinske sentrene begynte å tilby tester i februar. Sentrene får nå inn fem til ti prøver til analyse hver dag.

– Tre har testet positivt, en mann og to kvinner. Begge kvinnene er gravide, sier direktør for miljømedisin og smittevern ved Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen.

Alle de smittede har oppholdt seg i land hvor det er registrert zikavirus.

– Bør vente med å bli gravid

John-Arne Røttingen

Direktør for miljømedisin og smittevern ved Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Han ber kvinner som har vært på reise i zika-områder, og som ønsker å bli gravide, om å utsette det.

Les FHIs zika-råd her

– Kvinner bør vente minst fire uker etter hjemkomst før de blir gravide. Dersom mannen har partner hjemme, og hun kan risikere å bli gravid, bør det brukes kondom i seks måneder etter hjemreise. Dersom partneren allerede er gravid bør man bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele svangerskapet, sier Røttingen.

– Forventer flere smittetilfeller

Verdens helseorganisasjon (WHO) har allerede slått global zika-alarm. Norske helsemyndigheter har ingen planer om å iverksette nye tiltak som følge av at de første smittetilfellene nå er påvist i Norge.

– Vi forventer flere smittetilfeller knyttet til reisevirksomhet. De med størst risiko vil bli testet først, sier Røttingen.

Han viser til at zika-smitte er en relativ uskyldig virussykdom, og at opp mot 80 prosent av de smittede ikke har symptomer. Men for gravide kan smitten få alvorlige konsekvenser.

– De fleste blir ikke alvorlig syke, men ut ifra det vi nå vet er risikoen for fosterskader reell. Dersom man først er smittet kan man ikke gjøre noe med risikoen for skader.

– Fraråder gravide å reise

Smittevernoverlege Jørgen Vildershøj Bjørnholt ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet ber gravide tenke seg om før de legger ut på reise til områder med zika-utbrudd.

Overlege Jørgen Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet.

Smittevernlege Jørgen Vildershøj Bjørnholt ved Folkehelsinstituttet

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Det vil alltid være en personlig vurdering, men ut ifra dagens viten fraråder vi gravide å feriere i utsatte områder. Det vi vet så langt er at det trolig er en sammenheng mellom zika-viruset og forekomsten av mikrokefali, noe som kan få konsekvenser for hjernens funksjon.

– Dramatisk valg ved smitte

Spesialist på infeksjonssykdommer og tropemedisin ved Reiseklinikken i Oslo, Gunnar Hasle, sier man må regne med flere tilfeller i Norge.

– Mitt klare råd er at man bør vente med å bli gravid etter at man er kommet hjem fra disse områdene. Hvis man først er blitt smittet er jo dette dramatisk da man blir nødt til å ta stilling til om fosteret er skadet og om man skal velge abort, sier Hasle.

AKTUELT NÅ