Faten (19) nekter å la seg skremme

Trusler og trakassering gjør at initiativtaker til gårsdagens store terrordemonstrasjon i Oslo, Faten Mahdi Al-Hussaini, har politianmeldt sine plageånder.

Faten Mahdi Al-Hussaini har endelig fått tid til å være sammen med vennene sine igjen.

Oslo-jenta var én av initiativtagerne bak grasrotmobiliseringen, og forteller NRK om et slitsomt, men oppløftende døgn etter markeringen.

Faten Mahdi Al-Husseini skriver anmeldelse

Faten Mahdi Al-Hussaini politianmelder her sine plageånder.

Foto: NRK

Hun har fått «en haug» med tilbakemeldinger fra privatpersoner. De aller fleste er hyggelige, og mange kommer fra ikke-muslimer.

Hun blir kalt helt, forbilde, og sammenliknet med Mahatma Gandhi og Nelson Mandela. Hun forteller at hun gråt av glede.

Leverte politianmeldelse

Men hun har også fått hat-meldinger på sosiale medier. En av disse kom rundt midnatt natt til tirsdag, og avsenderen skrev ifølge Al-Hussaini at han håpet 19-åringen «ble et offer for IS».

– Jeg tror det kom fra en falsk profil, for de er ikke tøffe nok til å bruke egne navn. Jeg frykter dem ikke, sier Al-Hussaini, som er klokkeklar på at hun ikke kommer til å la seg true til taushet.

Faten kom til Norge som barn, som flyktning fra Irak. Hennes største inspirasjon er to onkler som ble drept av Saddam Hussein fordi de protesterte mot urettferdighet.

Vil ikke la seg kneble

– Jeg er ikke redd, jeg ser ingen grunn til å være redd. Nå har jeg fått fram min mening i det norske samfunnet, så nå føler jeg meg fri, sier hun.

Tirsdag ettermiddag la hun turen innom Politihuset på Grønland for å levere anmeldelsen. Hun sier at hun ikke har tenkt å la seg kneble.

En av initiativtakerne til gårsdagens massemønstring mot ekstremisme har i kveld anmeldt en hatmelding hun fikk etter appellen hun holdt utenfor Stortinget. I meldingen til 19 år gamle Faten Mehdi Al-Husseini sto det at man håpet hun blir et offer for IS.

– Jeg vil bruke den talerstolen jeg nå har fått, til å si sin mening. Jeg vil kjempe mot fordommer og skape en bedre framtid for meg og mine søsken, og ikke minst for norsk, muslimsk ungdom som sikkert mener det samme som meg.

Hun har ikke tro på at mandagens massedemonstrasjon skal føre til at noen blir radikalisert og slutter seg til ekstreme grupper

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror at folk er i ferd med å våkne opp og at muslimske familier tar vare på barn og ungdommer slik at de ikke blir dratt inn i slike ekstreme miljøer, sier hun.

Føler seg fri

Jo flere hat-meldinger jeg får, desto sterkere blir jeg."

Faten Mahdi Al-Hussaini (19), initiativtaker til massedemonstrasjonen mot IS i Oslo
Faten Mahdi Al-Hussaini

Faten Mahdi Al-Hussaini sier truslene hun mottar er i klart mindretall. De fleste som kontakter henne er positive.

Foto: NRK

Hun føler seg trygg på at hun har støtte fra et stort flertall av norske muslimer.

– Jeg syns at vi skal respektere andre mennesker, landet vi bor i og dets lover og regler. Der føler jeg at jeg har støtte fra tusenvis av norske muslimer.

I appellen sin mandag sa hun at de som støtter IS følger djevelen og ikke islam.

– Profetens Ummah, eller djevelens Ummah som jeg har kalt dem, har kanskje støtte fra 20–60. Min stemme har støtte fra flere tusen muslimer her i Norge.

Ber om strengere straff for Syria-krigere

Hun mener også at regjeringen bør være tøffere mot dem som har reist til Syria for å kjempe der.

– Ja, absolutt. Skal de få lov til å reise ned til Irak og Syria, og drepe, torturere og voldta, for så å komme tilbake til Norge og gå fritt rundt med rent rulleblad? Det er skummelt. De skal i fengsel, de skal ikke få lov til å gå rundt og spre frykt, fastslår hun.

Faten forteller at hennes frykt nå er borte. Før fryktet hun å ikke bli hørt av storsamfunnet. Etter mandagen kjenner hun seg inspirert til å fortsette å si sin mening.

– Jo flere hat-meldinger jeg får, desto sterkere blir jeg. Nå er jeg fri og min stemme er blitt hørt. Jeg håper den blir hørt i framtiden også, sier hun til NRK.

Faten Mahdi Al-Hussainis tale foran Stortinget
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger