Hopp til innhold

– Facebook gjør det virkelige livet enklere

Sosiale medier som Facebook har revolusjonert livene til mange funksjonshemmede.

Video Facebook revolusjonerer funksjonshemmedes liv

SE VIDEO (trykk på play-knappen): En undersøkelse viser at sosiale medier er veldig viktige for mange personer med nedsatt funksjonsevne. Svaksynte Ida Martine Nilsen (22) sier kroppsspråk og annen vanskelig visuell kommunikasjon ikke betyr noe på nettet.

Henning Knudsen

I dag finnes mange dataprogrammer og hjelpemidler som denne leselista med punktskrift (braille), slik at svaksynte og blinde kan bruke datamaskiner uten problemer.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Fingrene til 17 år gamle Henning Knudsen flyr over tastaturet. Den bærbare datamaskinen adlyder enhver ordre tenåringen gir over leselista med blindeskrift. En stakkato, digital stemme supplerer med informasjon som 17-åringens øyne ikke kan se.

– Første gang du hører den stemmen i datamaskinen, så lurer du på hvordan det er det mulig å forstå hva denne saken skal frem til, men etter hvert så blir du så vant til den at du ikke lenger tenker over hvor rar den faktisk er, sier Knudsen.

Han er en av mange blinde som har trykket Facebook og andre sosiale medier til sitt bryst.

Mange nye dataprogrammer som leser opp hva som befinner seg på dataskjermen eller sender informasjonen til en leselist med punktskrift (braille), gjør at man ikke lenger trenger å kunne se for å surfe på nettbølgen.

Jeg bruker det jeg finner på Facebook når jeg møter folk. Andre ser for eksempel at noen er gravide og spør hvordan det går. Jeg ser det jo ikke, men ofte har jeg fått med meg slike ting på fjesboka. Da kan jeg også spørre!

Blind kvinne

Lettere å forstå det virkelige livet

– Flere sier at det å være på sosiale medier gjør det enklere for dem å være med i det virkelige livet, sier forsker Morten Tollefsen i firmaet MediaLT, som arbeider for å tilrettelegge hverdagen bedre for funksjonshemmede.

Morten Tollefsen

Morten Tollefsen er selv blind, og kan kjenne seg igjen i flere av utsagnene i undersøkelsen.

Foto: MediaLT

Han står bak en ny undersøkelse om funksjonshemmedes bruk av sosiale medier, som viser at mange barn og voksne med ulike funksjonshemninger sier Facebook, Twitter, Skype og andre sosiale medier har revolusjonert livene deres.

  • Personer med nedsatt syn eller hørsel bruker sosiale meder til å lettere henge med og forstå sammenhengen i samtaler og ting som skjer i hverdagen, som de ellers ikke klarer å plukke opp fordi de ikke kan se eller høre.
  • Bevegelseshemmede eller personer med utmattelsessykdommer har mulighet til å ha et sosialt liv og ha kontakt med omverden fordi det sosiale kan skje «hjemme i stua.»
  • Personer med taleproblemer kan lettere kommunisere med andre skriftlig, og dermed delta i større grad i det sosiale livet.
  • Sosiale medier legger også til rette for at det er lettere å komme i kontakt med likesinnede

MSN og Facebook er sosialt, og jeg kan føle meg som alle andre. Folk blir kjent med meg på en annen måte, enn via skolen. Jeg har et dårlig språk, men har karakteren 5 i norsk og engelsk. Så jeg er ikke redd for å skrive. I tillegg spiller jeg masse spill og chatter mye med venner :-)

14 år gammel jente som har muskelsykdom og er 100% pleietrengende

– På nett er alle like

Laptop

Forstørret skrift blir ofte brukt av svaksynte på nett.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Tollefsen sier funnene i undersøkelsen viser et behov blant både barn og voksne med nedsatt funksjonsevne for å føle seg som «alle andre».

– For noen betyr det ekstremt mye. Det gir dem en bedre mulighet til å delta i fellesskapet uten å bli identifisert med den funksjonshemningen de har, forteller Tollefsen.

Ida Martine Nilsen (22), som er nestleder i Norges Blindeforbunds ungdom, sier hun kjenner seg igjen.

– På nettet er alle like. Selv om vi er synshemmede, så har vi programvare som gjør at vi kan bruke de sosiale mediene på lik linje som alle andre, sier hun.

– For meg er det veldig viktig, fordi i hverdagen så er man så vant til å være annerledes, og føler litt at man ikke deltar på samme måte som andre, legger hun til.

Facebook har blitt en utrolig viktig arena for meg for å holde meg oppdatert. Her spiller ikke de sosiale aspektene av en syns- eller hørselhemming noen rolle. Jeg bruker det jeg får med meg på Facebook når jeg treffer folk ansikt til ansikt etterpå, og det har gjort det mye lettere for meg å henge med og forstå sammenhengen i samtaler. Det er også blitt mye lettere å holde kontakten med folk jeg ellers ikke ville hatt overskudd til. For meg gir Facebook muligheten til et mer aktivt sosialt liv ute i "virkeligheten"

Sterkt svaksynt og tunghørt (høreapparatbruker)

Viser at de er som «alle andre»

22-åringen er sterkt svaksynt og sier dette gjør at hun ikke er like flink til å oppfatte ikke-verbal kommunikasjon som ansiktsuttrykk, kroppsspråk, blikk.

– Men på nettet, så spiller ikke dette noe rolle.

Også videregående-eleven fra Harestua kjenner seg igjen i undersøkelsen:

– Det Facebook gjorde for meg var å vise at jeg er helt normal som dere. Jeg bruker sosiale medier til det samme; sjekke hva venner driver med, se hva som skjer og holde kontakten med folk. Selv om jeg er blind, så er jeg ikke nødvendigvis gal, forteller han.

17-åringen forteller at Facebook var løsningen da han for 1,5 år siden begynte på en ny skole.

– Da var jeg ganske stressa for hvem jeg skulle bli kjent med. Det er ikke så mange som tør å si noe de første dagene, inkludert meg selv, forteller Henning.

– Da var det lettere å ta kontakt på Facebook for å bli en del av gjengen, rett og slett, sier Henning.

Henning Knudsen

Henning Knudsen (17) sier Facebook hjelper ham i å få kontakt med folk.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

AKTUELT NÅ