Evakueringer, oversvømmelser og jordras på Vestlandet: – Hold dere inne!

Uvær har herjet Vestlandet i natt og morgentimene, og politiet advarer folk mot å gå ut hvis de ikke må. Samtidig er uværet på full fart mot nye steder.

Buss køyrde inn i ras i Stryn

INNESPERRET: Lørdag morgen sto bussen som kjørte inn i et ras natten i forveien fortsatt innesperret mellom jordmasser på riksvei 15 i Oppstryn.

Foto: Roger Vik

Flere jordras har sperret inne både en bil og buss, veier er stengte, strømmen har gått, flere titalls personer er evakuert – det har med andre ord vært en svært stri natt på Vestlandet.

– Folk trenger ikke kjøre rundt

Så ille er situasjonen, at politiet i Sogn og Fjordane oppfordrer folk til å holde seg hjemme.

Ryddar ras i Stryn.

RYDDER: Etter at morgenlysningen startet opprydningsarbeidet på mange av rasstedene på Vestlandet, her fra Oppstryn.

Foto: Roger Vik

– Det har vært store nedbørsmengder med jord- og steinras, og mange veier er stengt. De som ikke har noe helt spesielt de skal gjøre, oppfordres til å holde seg hjemme, sier hun.

Oppfordringen støttes av Vegvesenet. Operatør Roger Nedberge Hille ved vegtrafikksentralen i Lærdal betegner situasjonen som så alvorlig at folk som ikke har helt nødvendige ærend på veiene holder seg inne.

– Folk trenger ikke kjøre rundt i utrengsmål, sier han til NRK.no.

Det fins flere eksempler på hvorfor dette er et råd verdt å lytte til fra natten som har gått:

En buss fra selskapet Nettbuss var på vei østover på riksvei 15, som går over Strynefjellet, da den på vei fra Volda til Oslo braste inn i raset mellom Hjelle og Oppstryn rett før midnatt. Ingen av de 35 personene om bord ble skadd, men bussen ble stående bom fast mellom to ras.

Rasskadar i Årsetdalen

STORE SKADER: Et av de to husene i Ørste som fikk store skader etter å ha blitt truffet av eas.

Foto: Politiet

– Fem av dem tok seg over raset på østsiden, mens de 30 som var igjen, ble evakuert til privatboliger., sier operasjonsleder Olaug Holme i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

  • ER DU RAMMET AV UVÆRET? HAR DU TIPS, BILDER ELLER VIDEO? Kontakt NRK!


Ved 9-tiden lørdag morgen opplyser politiet til NRK.no at elleve personer er hentet ut med båt av Røde Kors. De andre blir værende i huset inntil videre. Opprydningsarbeidet kom i gang etter at det ble lyst lørdag, men det er fortsatt uvisst når veien åpner igjen.

– Bussen var sperret mellom to ras, og mens den sto der, kom det nye ras. Dermed kan ikke veien åpnes, sier operasjonslederen.

Passasjer Lars Inge Breivik satt og halvsov da bussen bråbremset.

– De fleste passasjerene satt og halvsov da bussen bråbremset. Da kjørte vi inn i huset. Vi gikk ordre om å evakuere bussen umiddelbart, for det buldret og bråkte i fjellsiden. Vi gikk tilbake to-tre hundre meter, før det gikk et nytt stort ras rett foran oss, sier Breivik til NRK lørdag morgen.

Politiet var natt til laurdag i Årsetdalen for å evakuere rasutsette.

Politiet evakuerte 40 etter ras

Også på fylkesvei 724 mot Myrkdalen ved Yrineset, mellom Olden og Briksdalen, ble to biler sperret inne mellom to jordras like etter midnatt. Fem personer ble evakuert, og alle kom seg i sikkerhet etter å ha blitt evakuert av entrepenøren. Her har strømmen gått i hele området, og det er usikkert når veien åpnes igjen.

– Holdt på å kjøre rett inn i rasmassene

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Nils Magne Slinde, ber folk likevel beveger seg ut på veiene om å følge nøye med.

– Det er styrket beredskap på riksvei 5 i Kjøsnesfjorden og på E16 nord-sør i Nærøydalen, sier han.

Terje Førde var en av flere bilister som møtte på et ras på riksvei 5 mellom Førde og Florø i området mellom Sundefjellstunnelen og avkjøringen mot Grov fredag ettermiddag.

– Da jeg kom kjørende, holdt jeg på å kjøre rett inn i rasmassene, men jeg fikk rygget vekk, sier han til NRK.no.

Også på Sunnmøre skapte vannmengdene store problemer for folk, men ikke bare bilister. To hus ble truffet av ras i Årsetdalen i Ørsta, i tillegg til tre biler. 40 personer ble evakuert, og ved 6-tiden lørdag morgen hadde politiet dannet seg et bilde av skadene.

Fylkesveg 610 ved Viksdalsvatnet i Førde kommune er stengd etter ras

RAMMET: FylkesveI 610 ved Viksdalsvatnet i Førde kommune ble stengt fredag kveld etter ras.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Det er to hus som er skadde, og tre biler. Det er betydelige skader på vei, og mye jordmasse og tre ligger i området, sier politibetjent Erik Lind til NRK.no.

– De to husene som ble truffet av raset, er nok veldig skadde, legger han til.

Raset braste inn inngangsdøren

Et eldre ektepar var blant de evakuerte, etter at store jordmasser, vann og stein braste inn i inngangspartiet deres. Det fylte ifølge politiet opp kjelleren deres med jord og vann.

Det var trolig til sammen tre ras som gikk i området – det ene rundt 2,5 meter høyt. De to andre var trolig av noe mindre størrelse. Raset sperrer veien flere steder. Lørdag morgen venter politiet på bistand fra geologer.

– Veien inn her er stengt, men vi håper det blir en geologisk undersøkelse lørdag gjennom kommunen, sier Lind.

Stengd veg i Naustdal/ras på riksveg 55 mellom Sogndal og Leikanger

FLOM: Fylkesveg 609 ble stengd mellom Sæla og Naustdal på grunn av flom. Riksveg 55 mellom Leikanger og Sogndal ble også stengt, denne på grunn av ras.

Foto: Alf Vidar Snæland/Idun Fivelstad, NRK

På hele Vestlandet har det regnet tett og langt mer enn normalt det siste døgnet. I Bergen var situasjonen tilnærmet normal natt til lørdag, etter at det tidligere fredag ble meldt om over 50 millimeter nedbør i løpet av noen få timer. Og vannmengdene gjorde store skader.

Kjellere ble fylt opp av vann, veier ble oversvømt, og også Fløybanen ble en periode stengt på grunn av vannmassene på den nederste stasjonen.

I Sogn og Fjordane ble strekningen Lotetunnelen– Lote ferjekai E39 stengt på grunn av oversvømmelse. Ferjestrekninger både i Trøndelag og i Nordland ble allerede fredag innstilt på grunn av uværet.

– Verste ikke over

Også lenger nord, i Møre og Romsdal, måtte Fannefjordtunnelen mellom Sølsnes og Molde stenges på grunn av oversvømmelse.

Også oppover langs hele kysten gjennom Trøndelag, Nordland og helt opp til Troms og Finnmark melder Statens veivesen om stengte veier på grunn av værforholdene. På fylkesvei 720 i Sør- og Nord-Trøndelag ble det meldt om jordras flere steder gjennom natten.

E6 over Saltfjellet i Nordland, Kvænangsfjellet i Troms og Sennalandet i Finnmark måtte i løpet av natten stenges på grunn av uvær.

Det verste er imidlertid ikke over. Meteorologisk institutt har varslet et voldsomt uvær som når Trøndelag og Helgeland lørdag kveld. Ekstremværet har fått navnet Hilde, og det er antatt at det vil ha vindkast på opp mot 45 meter i sekunder når det kommer inn over land.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger