EU ber Norge ta imot flere kvoteflyktninger 

EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos oppfordrer Sylvi Listhaug til å være «så ambisiøs som mulig» i innsatsen for flyktninger. Samtidig sier han ja til en strengere grensekontroll.

Nigerianske flyktninger i en FN-leir

EUs mål er å trappe opp hjelpen til flyktninger, blant annet som her i Niger. Flere tusen nigerianere har flyktet fra Boko Haram.

Foto: Boureima Hama / AFP

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ba nylig om hjelp til å få overført 40.000 ekstra kvoteflyktninger fra Libya og andre land i regionen.

EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos sier nå at han fullt ut støtter initiativet. Han har sendt et brev om saken til samtlige land i EU og Schengen, inkludert Norge.

Dimitris Avramopoulos

EUs innvandringskommissæ Dimitris Avramopoulos ber alle landene i Schengen og EU om å ta imot flere flyktninger.

Foto: Francois Lenoir / Reuters

– I brevet ba jeg dem være så ambisiøse som mulig, og jeg ba dem spesielt om å øke innsatsen for å ta imot kvoteflyktninger fra Nord-Afrika og Afrikas horn, sier han.

NTB har lest brevet, som ble sendt til innvandringsminister Sylvi Listhaug den 25. august.

Ber Listhaug være «ambisiøs»

EUs mål er å trappe opp hjelpen til flyktninger i Libya, Egypt, Niger, Etiopia og Sudan. Dette er land som mange flyktninger reiser fra eller gjennom når de forsøker å ta seg til Europa over Middelhavet.

Sylvi Listhaug

EUs innvandringskommissær ber innvandringsminister Sylvi Listhaug øke innsatsen for å ta imot kvoteflyktninger fra Nord-Afrika og Afrikas horn.

Foto: NRK

Det er like viktig å hjelpe folk herfra som å ta imot kvoteflyktninger fra Syria, mener Avramopoulos.

«Jeg vil derfor oppfordre deg til å være så ambisiøs som mulig i vurderingen av innsatsen for kvoteflyktninger», skriver han.

FN har bedt Norge og andre land om å komme med fornyede kvoteløfter innen fredag 15. september.

For to år siden vedtok EU en avtale om en fordeling av 120.000 asylsøkere.

Bare en brøkdel av det avtalte antallet flyktninger er bosatt i de forskjellige landene. Etter ett år var bare tre prosent av asylfordelingene gjennomført, opplyste FN. Flere EU-land har vegret seg for å ta imot sin del, mens Tysklands forbundskansler Angela Merkel i forrige uke sa at EU-land som ikke vil delta i kvoteordningen, må regne med at de kan nektes annen EU-bistand.

Ja til strengere grensekontroll

Høykommissæren til terrorangrepene i Europa de siste årene og sier samtidig at han ser behovet for strengere grensekontroller.

– Kommisjonen erkjenner de nye sikkerhetsutfordringene. Det fikk vi demonstrert av de siste terrorangrepene i Barcelona og Åbo, sa han til journalister etter et møte med utenriksministrene i EU.

Fem Schengen-land, Norge, Danmark, Østerrike, Frankrike og Tyskland innførte grensekontroller etter terrorangrepene i 2015 i Paris, melder Reuters.

Dimitris Avramopoulos sier innvandringskommisjonen vil foreslå en oppdatering av Schengens grenseregler senere denne måneden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger