Hopp til innhold

Etter fem års planlegging vil kommunen ha skole på tomta: – Ganske uhørt

Nye tall fra SSB viser at saksbehandlingstiden for å gjøre tomter byggeklare i hovedstaden økte videre gjennom 2021. På Statnetts gamle tomt på Oslo Vest frykter utbyggeren at prosessen før de kan bygge boliger kan ta ti år.

Tom Bratlie, administrerende direktør i Husebyplatået AS

Administrerende direktør Tom Bratlie i Husebyplatået AS peker på en planskisse av deler av området som selskapet planlegger å bygge ut.

Foto: Johan B. Sættem

På tomta til Statnetts gamle hovedkontor vil Husebyplatået AS bygge 550 boliger.

Den 50 mål store tomta ligger kloss inntil T-banestasjonen på Montebello, på Oslos vestkant.

Spørsmålet nå er hvor mange boliger som faktisk vil bli bygget.

For på den delen av tomta som er mest attraktiv å bygge på, ønsker kommunen nå å bygge skole. Forslaget har flere etater i kommunen jobbet med i lang tid, uten å si noe til tomteeieren.

Statnetts gamle tomt på Huseby er 50 mål og skal etter planen bebygges med boliger og næringsvirksomhet.

De gamle høyspentledningene på Statnetts tidligere tomt ved Montebello T-banestasjon skal fjernes.

Foto: Johan B. Sættem

– Det at de nå fjerner over 200 boliger, og tar bort 40 prosent av boligene i prosjektet vårt, gjennom et forslag som kommer helt i siste liten, det synes vi faktisk er ganske uhørt. Også fordi vi vet at mange av byens etater har jobbet med dette uten å involvere oss, sier Tom Bratlie, administrerende direktør i Husebyplatået AS.

Forslaget fra kommunen kom helt på tampen, etter mange års reguleringsprosess.

Bratli frykter at det kan ta nye 4–5 år før spaden kan stikkes i jorda – og er oppgitt over det han oppfatter som hemmelighold og manglende vilje til dialog fra kommunens side.

– Det har nå tatt fem år siden reguleringsprosessen startet, og åtte år siden vi begynte å jobbe med prosjektet, sier han.

– Komplisert område

Byggeplanene har møtt store protester fra velforeninger i nabolaget, som har ønsket en annen bebyggelse med færre etasjer enn det som er planlagt fra eieren.

Margrethe Geelmuyden (V), som er nestleder i komite for kultur og oppvekst i bydel Ullern, sier bydelen er den i Oslo med dårligst dekning av skoleplasser i ungdomsskolen.

Behovet for flere skoler er akutt. Samtidig pågår intens fortetting og etablering av nye urbane områder. Statnettomten er et åpenbart sted å sikre til skoletomt, sier hun.

Planlagte boliger på Statnetts gamle tomt på Husebyplatået.

Rett ved T-banen har tomteeieren planlagt å bygge 200 boliger. Planene kolliderer med kommunens ønske om å bygge skole på samme del av tomta.

Foto: Illustrasjon: White arkitekter

Hanna Marcussen (MDG), som er byråd for byutvikling i Oslo kommune, sier at utbyggingen på den gamle Statnett-tomta er krevende og komplisert.

– Jeg skjønner at de opplever at dialogen med kommunen når det gjelder denne skole-tomta ikke har vært helt optimal, og jeg har også hatt et møte med dem. Så er det også et komplisert område fordi det har vært mye naboprotester her, som har gjort saken ekstra krevende.

Hanna Marcussen, byråd for byutvikling (Mdg)

– Det er helt klart at Oslo alltid kan lære av andre kommuner. Samtidig bygges det i liten grad på jomfruelig mark, og det er mye som gjør at prosessene er mer komplisert i Oslo enn i andre kommuner, sier hun.

Foto: Johan B. Sættem

Vil det bli skole på denne tomta?

– Det er foreløpig ikke avgjort. Det er en avgjørelse som vi først tar når vi får saken til politisk behandling på rådhuset. Det er ikke så mange aktuelle tomter til skole i det området, men om det blir denne eller en annen har ikke vi vurdert politisk, sier Marcussen.

Tar stadig lengre tid å gjøre tomter byggeklare

Nye tall fra SSBs kommune stat-rapportering viser at saksbehandlingstiden i Oslo for å gjøre tomter byggeklare økte med 8 måneder i løpet av 2021.

I 2021 var saksbehandlingstiden 2044 dager fra oppstartsmøte til endelig vedtak på private forslag til detaljreguleringer.

Men hovedstaden er ikke alene. Fredrikstad, Arendal og Narvik, er andre bykommuner hvor saksbehandlingstiden har økt kraftig.

En sak har som kjent minst to sider.

Og med kommunens briller, ligger den viktigste årsaken til at saksbehandlingstiden har økt i Oslo, hos utbyggerne, sier byråden.

– En god del av økningen er det bransjen selv som står for. Skal vi få ned den totale saksbehandlingstiden, må både kommunen og bransjen jobbe på en annen måte, sier hun.

– Uakseptabelt

Norske boligbyggelags landsforbund og administrerende direktør Bård Folke Fredriksen, har fremskaffet tallene for NRK.

Han mener Oslo og andre bykommuner som bruker svært lang tid på å regulere tomter, må gjøre mer for å lære hva andre kommuner gjør, for å få ned tidsbruken.

Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL

Lang saksbehandlingstid gjør det dyrere å bygge og dyrere å komme inn på boligmarkedet, sier Bård Folke Fredriksen, adm. dir i Norske boligbyggelags landsforbund.

Foto: Johan B. Sættem

Dagens situasjon fører til at boligprisene øker unødvendig mye, mener han.

– Det er helt uakseptabelt hvordan saksbehandlingstiden går opp, Det gjør boligbyggingen unødvendig dyrere, og gir færre boliger til salgs, noe som også bidrar til at prisene øker, sier han.

«Housing Lab – Nasjonalt senter for boligmarkedsforskning» har tidligere sagt til NRK at manglende boligtilbud er hovedforklaringen på at prisene i hovedstadsområdet har steget mer enn andre steder.

– Saksbehandlingstiden i Oslo har økt med 200 dager bare på to år, fra fire til seks år. Men også kommuner som Fredrikstad, Kristiansund, Asker og Arendal, går saksbehandlingstiden i veldig feil retning, sier han.

Samtidig som saksbehandlingstiden har økt i mange kommuner, er den betydelig redusert i byer som Moss, Tønsberg, Sandefjord og Tromsø.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger