NRK Meny
Normal

Mener Rune Bjerke må gjøre mer enn loven krever

SINGAPORE (NRK): Statsminister Erna Solberg mener det stilles høyere moralske krav til konsernsjef Rune Bjerke i DNB enn bare det som er krevd i lover og regler.

Statsminister Erna Solberg (H) er tydlig på at DNB-konsernsjef Rune Bjerke ikke kun er bundet av lovverket, men også har en moralsk plikt til å rydde opp i avsløringene etter Panama-papirene.

– HØY SKATTEMORAL: Statsminister Erna Solberg sier hun mener norske bedrifter, ikke minst der hvor staten er inne på eiersiden, bør ha en høy skattemoral.

Erna Solberg måtte svare på spørsmål om Rune Bjerkes redegjørelse og reaksjonene på den da hun møtte norske journalister i Singapore før åpningen av en stor konferanse for norsk næringsliv i regionen.

Bjerke gjentok i redegjørelsen at verken konsernledelsen eller styret i DNB visste hva som foregikk i bankens datterselskap i Luxembourg, som hjalp kunder med å plassere penger i skatteparadiset Seychellene.

Bør Rune Bjerke gi navnene på hvilke nordmenn som har hatt konto i skatteparadis?

– Jeg mener man må samarbeide innenfor de reglene som er, og oppgi det som norske myndigheter forventer og forlanger. Så er det sånn at vi har avtaler med blant andre Luxembourg om å få skatteopplysninger, sier Solberg til NRK.

– Bør ha høyere etisk moral

Erna Solberg ser utover Singapore fra en skyskraper

VIL HA ÅPENHET: Statsminister Erna Solberg understreker at Norge har avtaler med blant andre Luxembourg om å få skatteopplysninger.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Næringsminister Monica Mæland sa i dag at det fortsatt er ubesvarte spørsmål om DNBs virksomhet i Luxembourg og ba om enda flere svar fra banken.

Mæland gjorde det også klart at hun ber styret i DNB vurdere behovet for en ekstern gransking av Luxembourg-virksomheten.

Bjerke erkjente i sin redegjørelse at tjenesten aldri burde ha vært etablert, men understreket at den ikke var ulovlig.

Solberg sier hun forventer en særlig høy etisk moral fra Bjerke.

– Jeg mener at god styring av bedrifter hvor staten er medeier, og egentlig alle norske bedrifter, bør ha en høyere etisk moral enn bare det som er bunnplanken i lovkravene. Vi bør stå for en høy standard, ikke minst en høy skattemoral, sier Solberg til NRK.

Opprettet postkasseselskaper på Seychellene

Gjennom Panama-dokumentene avslørte Aftenposten for en drøy uke siden at DNB, gjennom datterselskapet i Luxembourg, har hjulpet kunder med å opprette postkasseselskaper på Seychellene, velegnet til å unndra skatt.

– Er vi stolte av det som skjedde? Nei. Skulle vi vært det foruten? Ja. Burde informasjon som var gitt underveis, ha ført til at flere stilte spørsmål om det var grunn til å reagere slik at man fikk løftet dette oppover? Sett med dagens øyne, skulle det vært gjort, sa Bjerke i går.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger