Hopp til innhold

Erling Lae går av som byrådsleder

Erling Lae (H) trekker seg som byrådsleder i Oslo med umiddelbar virkning. Avviser at det dreier seg om skandaler og økonomiske overskridelser.

Erling Lae og Stian Berger Røsland

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, på vei ut av bystyresalen sammen med påtroppende byrådsleder, Stian Berger Røsland.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Det ble i formiddag kjent at Høyres nestleder Erling Lae trekker seg fra jobben som byrådsleder i Oslo.

Erling Lae meddelte Oslo bystyre i dag at han trekker seg fordi han selv ønsker det.

HØR: Her meddeler Lae at han trekker seg

- Da jeg for tre år siden sa ja til å ta gjenvalg som byrådslederkandidat enda en gang gjorde jeg det klart at det ville bli et skifte i løpet av bystyreperioden. Halvveis i perioden ville være det rette. Det er vi i dag, sa Lae til bystyret.

Sorgprosess

Høyrepolitikeren har sittet i byrådet i Oslo i 14 år, og vært byrådsleder i ni år.

- Det har vært en sorgprossess. Men jeg er overbevist om at valget er riktig. Skulle jeg sittet lenger, måtte jeg sittet i fire år. Det blir for lenge, sier Lae til Aftenposten.no .

Stian Berger Røsland, finansbyråd og byrådsleder Erling Lae

Finansbyråd Stian Berger Røsland (t.v.) tar over som byråd etter Erling Lae.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Går ikke på grunn av Holmenkollen

Lae avviser at han går på grunn av skandaler og økonomiske overskridelser som har preget Oslopolitikken den siste tiden.

LES: - Lae sitter ikke trygt etter skandalen

- Holmenkollsaken har jeg ryddet opp i. Det har vært kjent i partiet at dette er min siste periode. Vi har en meget god økonomi og er i en prosess som nesten er vanskelig å slippe, sier Lae til Aftenposten.

- Heldig er den byrådsleder som skal åpne både Munch-museet, nytt Deichman, gondolbaner og det hele. Men jeg er også heldig som har fått sette det i gang, legger han til.

Lae overlater plassen til finansbyråd Stian Berger Røsland (H), som dermed blir Oslo Høyres frontfigur frem mot kommunevalget om to år.

Trist dag

- Det er en trist dag for Oslo og Høyre. Erling har både i form av sine politiske evner, men også hans fantastiske personlige egenskaper, gjort en enestående jobb. Et felt han har vært spesielt opptatt av har vært å skape en by som tar vare på alle. Det har han vist blant annet med sitt engasjement for rusomsorgen i byen, og i integreringspolitikken, sier Høyreleder Erna Solberg

- Når Erling først har bestemt seg for å trekke seg, er jeg glad for at Stian Berger Røsland tar over. Stian er en svært kunnskapsrik og engasjert politiker. Jeg er sikker på at han vil gjøre en svært god jobb for Oslos befolkning, sier Solberg.

Hun sier hun gleder seg til å fortsette samarbeidet med Erling Lae som nestleder i partiet.

NETT-TV: Kyrre Nakkim om Laes avgang

Video nsps_upload_2009_9_23_11_30_23_2303.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fem byråder har gått

Siden kommunevalget i 2003 har i alt fem byråder fra Erling Laes Høyre-Fremskrittpartibyråd måttet takke for seg.

Først ut var Frps Margaret Eckbo. Hun oppga personlige og familiære årsaker til avgangen etter at det hadde stormet kontinuerlig rundt sosialbyrådet i mer enn to år.

Den neste ut var byutviklingsbyråd Grete Horntvedt fra Høyre. Hun trakk seg som direkte følge av Frank Murud-saken og Undervisningsbygg-skandalen.

Tikkende bombe

Så fulgte Høyres finansbyråd André Støylen, en tilsynelatende fullstendig udramatisk avskjed.

I ettertid har det kommet fram at Støylen satt på en tikkende bombe i form av en IKT-skandale, der en kvart milliard kroner ble sløst bort.

I februar i år var det Frps samferdselsbyråd Peter N. Myhre sin tur til å gå av. Angivelig for å konsentrere seg om å drive valgkamp for Fremskrittspartiet.

Den forklaringen var det ingen i opposisjonen som trodde på. De knyttet avgangen til nok en skandale, nemlig det nye elektroniske billettsystemet i kollektivtrafikken.

Mistillit

Med Myhre ute, fremmet Arbeiderpartiet, SV og Rødt mistillitsforslag mot byrådsleder Erling Lae.

Takket være Venstre og Kristelig Folkeparti overlevde Lae. I dag har også Erling Lae truket seg fra stillingen.

AKTUELT NÅ