Hopp til innhold

Erik Solheim går av som FNs miljøsjef

Erik Solheim bekrefter at han går av som leder for FNs miljøprogram (UNEP), og sier bakgrunnen er den kritiske revisjonsrapporten.

Erik Solheim

– INGEN ERKJENNELSE AV FEIL: Det sier Erik Solheim i et intervju på Dagsrevyen etter at han fratrer stillingen som leder av FNs miljøprogram etter kritisk revisjonsrapport.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg går av for at FN lettere skal kunne håndtere revisjonsrapporten, sier Solheim til NRK.

Han mottok den endelige rapporten på lørdag.

– Jeg forlater ikke FN med bitterhet. Jeg er stolt over det jeg har fått til, ikke minst med å sette plastforurensning øverst på dagsorden, sier Solheim til NRK.

Han befinner seg i Nairobi, der FNs miljøprogram (UNEP) har hovedkvarter. Solheim har vært sjef for FNs miljøprogram siden 2016, og har også status som FNs visegeneralsekretær.

– Ingen erkjennelse av feil

Det vakte kraftige reaksjoner og kutt i pengestøtte fra Sverige og Danmark da den foreløpige revisjonsrapporten ble kjent.

Ifølge rapporten har Solheim reist for 4,1 millioner kroner i løpet av sine første 22 måneder i jobben.

– Det er ingen rapport om min reisevirksomhet, det er en rapport om reisevirksomheten i FN-miljøet hvor de fleste systemer var der lenge før jeg kom inn i bildet. Men jeg er blitt enig med generalsekretæren om at det er lettere for organisasjonen å håndtere denne rapporten hvis jeg fratrer, så det er bakgrunnen. Vi skilles som venner, og generalsekretæren har akkurat sendt ut en hyllest til alt jeg har utrettet i FN-miljøet. For eksempel å få plast opp som den globale miljøtoppsaken, sier Solheim til NRK.

– Tar du selvkritikk for de tingene i rapporten som angår din reisevirksomhet?

– Vi har alle gjort feil i dette arbeidet, og det er det rapporten ser på. Men det er ingen erkjennelse av feil fra min side i dette. Dette er for at organisasjonen skal få fred og ro til å gjennomføre dette. Rapporten er kommet som en følge av et reformarbeid i FN. Det er helt avgjørende at det får lov til å fortsette. Hvis ikke vil FN være likegyldig i det 21. århundret, sier Solheim til NRK.

Det er uklart når den endelige revisjonsrapporten blir offentliggjort.

Ifølge den britiske avisa The Guardian ble Solheim bedt om å trekke seg av FNs generalsekretær António Guterres. NRK har forelagt dette for Solheim, men han står fast på at generalsekretæren og han var enig om denne løsningen.

Det var Aftenposten som i ettermiddag var først ute med å melde at Solheim kom til å gå av.

Erik Solheim sammen med Indias statsminister Narendra Modi

REISER MYE: Erik Solheim sammen med Indias statsminister Narendra Modi i New Delhi på Verdens miljødag.

Foto: Manish Swarup / AP

«Jeg ville at FNs miljøprogram skulle være ledende for reform, selv om det reiste noen spørsmål. Å gjøre ting annerledes er aldri lett, og jeg vil forlate stillingen vel vitende om at jeg aldri sparte på noe i forsøket på å implementere denne visjonen og at jeg etterlater FN-miljøet mer driftig og effektivt,» skriver Solheim i avskjedsbrevet til staben.

Betalte tilbake

Solheim (63) måtte tidligere i år betale tilbake 50.000 kroner etter at FN avdekket feil i en reiseregning. Han innrømmet selv å ha gjort feil.

– Jeg har gjort noen feil i sammenheng med reiser. Det kom frem i en undersøkelse, og de ekstra utgiftene er alle sammen blitt tilbakebetalt. Det var feil i sammenheng med min mors død, der jeg i var to dager lenger i Oslo. Dette bidro til ekstra kostnader til organisasjonen, som straks etter ble påpekt. Jeg betalte tilbake hele beløpet straks, sa Solheim til NRK i september.

Theresa May sammen med Erik Solheim i Nairobi.

TOPPSTILLING: Storbritannias statsminister Theresa May sammen med Erik Solheim i Nairobi.

Foto: Stringer / Reuters

AKTUELT NÅ