Hopp til innhold

En av to arbeidstakere er ikke organisert

Under halvparten av norske arbeidstakere er medlem i en fagforening. Ikke siden 1950-tallet har andelen vært så lav som nå. Særlig LO har tapt terreng.

1. mai-tog

Mange gikk i 1. mai-tog i Oslo i dag. Men andelen arbeidstakere som organiserer seg i fagforening, er lavere enn på lenge.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Folk har kanskje ikke oppdaget hva vi har å kjempe for, å ta vare på. Det man kjempet for før, må man ta vare på i dag, sier Kjell Torgersen til NRK på torget i Drammen.

LO har flere medlemmer i dag enn da han ble aktiv i fagbevegelsen. Men andelen av arbeidstakerne er lavere. Og engasjementet på 1. mai er ikke det samme.

– Den gangen var det tre ganger så mange mennesker på torget. Det var tjukt av folk. Det har skjedd en utvikling, konstaterer han.

Mister terreng

Fafo-forsker Kristine Nergaard.

Fafo-forsker Kristine Nergaard sier endringer i arbeidsmarkedet bidrar til at LO organiserer en lavere andel av arbeidstakerne.

Foto: Fafo

Selv om LO i dag har 920.000 medlemmer – mer enn noen gang – følger ikke veksten det samme tempoet som veksten i antall arbeidstakere.

– LO-forbundene har som ambisjon å organisere folk med høyere utdanning, men veldig mange av dem går til Unio og Akademikerne. Det er slike forbund, som spesialiserer seg på arbeidstakere med høyere utdanning, som har vokst raskest de siste årene, forklarer forskningskoordinator Kristine Nergaard i Fafo.

Laster innhold, vennligst vent..

Hun sier vi må tilbake til etterkrigsårene for å finne like lav organisasjonsandel i Norge. Også da lå andelen under 50 prosent. På 1990-tallet var tallet opp mot 60 prosent.

– Men 50 prosent er fortsatt en høy organisasjonsgrad i internasjonal sammenheng. Det er bare noen få land, blant annet i Norden, som har høyere organisasjonsgrad, understreker Nergaard.

Jobber med saken

Nestleder i LO Hans-Christian Gabrielsen på representantskapsmøte tirsdag i folkets hus i Oslo.

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener LO fortsatt er relevant for norske arbeidstakere.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Arbeiderpartiet har lovet å doble fagforeningsfradraget på skatten dersom de kommer til makten etter valget. Og LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen sier arbeidstakerorganisasjonen jobber med å øke andelen som organiserer seg.

– Det er LO allerede i gang med, men det blir en oppgave vi virkelig må prioritere framover, sier han.

– Er LO i ferd med å utspille sin rolle?

– Overhodet ikke. Vi er nå 920.000 medlemmer. Vi har aldri vært større, men samtidig øker antall arbeidstakere. Så andelen, relativt sett, har gått ned. Vi har til hensikt å vokse videre og fortsatt være den avgjørende arbeidstakerorganisasjonen i Norge, sier Gabrielsen.

AKTUELT NÅ