Støre lover raske lovendringer mot «uverdig arbeid»

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier hans varslede endringer i arbeidsmiljøloven er noe av det første han vil ta fatt på hvis han blir statsminister etter valget.

I. mai Youngstorget

Jonas Gahr Støre (Ap) på vei ned fra talerstolen under årets 1. mai-markering.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Noe av det første Arbeiderpartiet vil gjøre i regjering er å forby de useriøse kontraktene ved lov, sa Støre da han talte under 1. mai-markeringen på Youngstorget i Oslo.

Også i sin tale til Aps landsmøte tidligere i år, lovte han å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, som Høyre/Frp-regjeringen innførte for to år siden.

– Vi skal bekjempe sosial dumping og uverdige arbeidskontrakter. Noen kaller dette det nye arbeidslivet, men det er ikke nytt. Før kalte vi det løsarbeidersamfunnet. Og dit skal vi ikke tilbake, lover Støre.

Paroler mot Ap-politikk

– Sammen skal vi vinne valget, avsluttet Ap-lederen sin tale.

Men skal vi tro parolene i 1. mai-toget, ønsker flere på venstresiden mer radikale løsninger på utfordringene i arbeidsmarkedet, enn det Ap nylig vedtok på sitt landsmøte. Årets offisielle paroler tar blant annet til orde for:

  • «100.000 nye klimajobber – varig vern av LoVeSe»
    Ap vil verne deler av Lofoten, Vesterålen og Senja, men vil utrede oljeboring i Nordland VI-feltet og utsette avgjørelsen for feltene Nordland CII og Troms II.
  • «Stopp velferdsprofitørene»
    SV har satt som krav til samarbeid med Ap etter valget at profitt i barnehager forbys. Men det har ikke Ap villet gå med på.
  • «Ja til folkestyre og handelsavtaler – nei til EØS og TISA»
    SV og Rødt vil ut av EØS, men Ap mener dagens avtale er god for Norge.

Demonstrasjonstog 1. mai.

Årets paroler går blant annet imot profitt i velferdssektoren.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Vil ha arbeid til alle

Støre, som var hovedtaler under markeringen, understrekte imidlertid at valget til høsten står mellom to alternativer: Fremskrittspartiet og Høyre på den ene siden, og en Ap-ledet regjering på den andre.

– Det står mellom høyrepartiene, som har svekket arbeidsmiljøloven og tvunget arbeidsfolk ut i den største generalstreiken siden krigen, og oss som vil forsterke og forbedre arbeidsmiljøloven, sier han.

Han mener kampen mot arbeidsledighet blir viktig i årets valgkamp.

– Dette valget handler om hvordan vi bygger på det beste ved Norge. Små forskjeller. Arbeid til alle. At vi skaper og deler. At vi opptrer i verden i solidaritet med mennesker i nød. Og at vi her i landet aldri gir oss før alle er med, sa han.

Også SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes talte under markeringen.

1. mai-feiring i Oslo

Mange hadde møtt opp i det fine været på Youngstorget.

Foto: Line Tomter / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger