Derfor kom det ingen KrF-kritikk fra Aps landsmøte

I fire år har Kristelig Folkeparti og Venstre støttet regjeringens politikk. Men under Arbeiderpartiets landsmøte var det Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) som fikk gjennomgå.

Arbeiderpartiets landsmøte 2017

Partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske i samtale under Arbeiderpartiets landsmøte i helgen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Både KrF og Venstre har et medansvar, men det er Høyre og Frp som sitter med makten, sier Ap-nestleder Trond Giske til Politisk kvarter.

I helgen gikk partiet hans til frontalangrep på dagens regjering, som de mener bevisst går inn for å øke forskjellene i Norge. Samtidig holder partileder Jonas Gahr Støre døren åpen for samarbeid med KrF etter valget.

– Det er kanskje ikke så lett å kritisere når du skal fri til dem samtidig?

– Nei, det kan du si. At du ikke skal skjelle ut noen du ønsker å samarbeide med, vedgår Giske.

Forskjeller

Ap-nestlederen mener regjeringen bevisst fører en politikk for å øke forskjellene i Norge.

– Når man i fire år har ført den politikken og fortsatt ikke kan vise til at det skaper arbeidsplasser, da skjønner jeg ikke hvilken annen analyse man kan legge til grunn enn at det er villet politikk for å øke forskjellene, sier han.

Den analysen er Høyre-nestleder Bent Høie uenig i. Han mener Arbeiderpartiet er mer opptatt av å kritisere regjeringen, enn å si hva de selv vil gjøre.

– Vårt ønske er et samfunn som har muligheter for alle, og der det er lave forskjeller mellom folk. Det vi gjør, som Ap ikke gjør, er å bekjempe årsakene til at ulikheter oppstår i Norge, mener han.

Politisk kvarter

Trond Giske (Ap) og Bent Høie (H) møttes til debatt i Politisk kvarter.

Foto: NRK

Uenig om skatt

Giske mener Høyres løfte om fortsatte skattekutt etter valget, vil gå ut over velferdstilbudet. Og nettopp skatt trekker han fram som et eksempel der KrFs politikk skiller seg fra regjeringens.

– Hvis du ser på deres alternative budsjetter, så er det ikke noen store skattekutt til de rike, sier han.

Høie mener velferdstilbudet har blitt bedre under regjeringens skattekutt. Og han tror KrF vil støtte de mer moderate skattekuttene Høyre har varslet dersom de vinner valget.

– Aps eneste svar er økte skatter og økte bevilgninger. Det kan man bare gjøre én gang. Fortsetter man med det, vil man skatte norske arbeidsplasser ut av landet. Vi er ikke i den situasjonen som Arbeiderpartiet er i, som er helt avhengig av å øke skattene for å få til sin politikk, mener han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger