Hopp til innhold

Emilie (19): – Kjolene våre var i dyreste laget

Tidligere elever ved Østerås ungdomsskole innrømmer at skoleballene styres av et utseendepress. – Kjolene våre var i dyreste laget, sier Emilie Remman (19).

Brukte 2500 kroner på ballkjolen

ANGRER: Emilie Remman (19) har gode minner fra juleballet på Østerås ungdomsskole for fire år siden. Hun kjøpte ballkjolen sin for 2500 kroner. I ettertid synes Emilie at hun brukte litt for mye penger på kjolen til skoleballet.

Foto: Privat

NRK fortalte tirsdag at rektor ved Østerås ungdomsskole i Bærum har valgt å avlyse ballene på skolen. Han mener det brukes for mye penger og at presset knyttet til festen har negativ effekt på skolemiljøet.

Emilie Remman (19) gikk på den samme skolen og har gode minner fra ballet for fire år siden. Hun kjøpte en kjole til 2500 kroner og trosset skolens limousinforbud, men i ettertid synes hun klespresset var for stort.

– Kjolene våre var i dyreste laget. Jeg ble nok dratt inn i gruppepresset og var også en liten del av det. Bortsett fra kjolevalget angrer jeg likevel ikke på noe, sier hun.

– Skjønner at rektor er bekymret

Selv brukte Emilie rundt 3000 kroner totalt på kjole og limousin til skoleballet. Hun synes det er trist at ballet er avlyst. Samtidig forstår hun rektors bekymring og innrømmer at ballet var preget av et utseendepress blant jenter.

– Noen dro til frisøren for å fikse håret. Det viser at det var litt press rundt hvordan jentene skulle se ut. Spesielt følte vi på presset om å ha en stor kjole med tyll, og det er selvfølgelig trist, sier 19-åringen.

Likevel er Emilie sikker på at det finnes bedre løsninger enn å avlyse ballet. Samtidig maner hun skoleballklare jenter til å låne kjoler av eldre søstre eller kusiner, være kreative og finne alternative løsninger.

– Man kan gjøre mye morsomt uten at det koster skjorta, sier hun.

Sara Øgaard

1000 KRONER: Sara Øgaard (t.h.) kjøpte kjolen sin for 1000 kroner på nettet. Senere solgte hun den for samme pris. Her sammen med Stine Trulsen under skoleballet for fire år siden.

Foto: Privat

Sara (20): – Mange kjøpte kjoler til 3000 kroner

Også Sara Øgaard (20) gikk på Østerås ungdomsskole. Hun forteller at skoleballet er «et høydepunkt for mange ungdomsskolejenter»

Sara husker at mange brukte rundt 3000 kroner på ballkjolen, men også at de samme jentene solgte kjolen senere. Selv brukte Sara under tusenlappen på en kjole hun kjøpte på nettet.

– Jeg lånte bort kjolen min til ei venninne og solgte den senere. Så vidt jeg vet, ble denne kjolen brukt på minst tre ball, sier Sara.

– Antrekk og utseende er viktig

Utover kjolen brukte Sara 500 kroner i et spleiselag for en times limousintur etter ballet.

– Antrekk og utseende føles som viktig denne kvelden. Det var veldig individuelt hvorvidt jentene i mitt kull opplevde presset. Men jeg tror presset har økt betydelig de siste årene, sier 20-åringen.

Samtidig synes Sara det er trist at skolen ikke vil arrangere ballet fremover.

– Jeg håper dette er en midlertidig løsning. Skoleballene er ikke roten til problemet. Det er grunnlegende verdier og holdninger hos ungdommer generelt, sier hun.

Avtaler kjoler på Facebook

BALL: Elever deler bilder av kjolene sine for å få tilbakemeldinger og sikre at ingen kjøper lik.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger