Hopp til innhold

Bærums-rektor avlyser skoleball: – Presset har gått over styr

Rektoren ved Østerås ungdomsskole i Bærum har satt ned foten for skoleball. Han mener utseendepresset mange elever opplever i forkant av ballet er usunt, og noe skolen ikke kan stå inne for.

Skoleball

På Facebook deler skoleelever bilder av ballkjolene sine for å få tilbakemeldinger og for å sikre at ingen kjøper lik.

– Det har ikke vært en lett beslutning, men arrangementet er av en sånn karakter at det skaper et press for ungdommene som vi som skole ikke kan stå inne for, sier rektor Ronny Hoset til NRK.

Ronny Hoset

Tidendeklassingene ved Østerås skole hadde ball før jul. Nå setter rektor Ronny Hoset foten ned slik at det ikke blir noe ball om et år. Han mener det fører til et usunt press på ungdommen, som skolen ikke kan stå inne for.

Foto: NRK

Han informerte i dag elevene ved Østerås ungdomsskole om at neste års skoleball avvikles. Rektoren har tidligere satt ned forbud mot limousiner og arrangert bruktkjolesalg, men mener dette ikke har løst problemet.

Den siste tiden har flere medier rettet fokus på ungdommenes årlige skoleball og presset som følger om å se best mulig ut, kjøpe dyre kjoler, eller leie limousin.

– Det er press på valg av antrekk, det stilles uttalte krav om hvordan man skal se ut og te seg på dette arrangementet og det oppleves som vanskelig for mange av elevene, og ikke minst for foreldrene, sier Hoset.

Elevene: – Veldig kjipt

Mange av elevene ved Østerås ungdomsskole tok tungt imot beskjeden fra rektor.

– Det er veldig dårlig fordi det er noe man har sett fram til og gledet seg mye til, sier Kine Gutu Jensen.

– Det er veldig kjipt. Helt siden jeg var liten har jeg gått og ønsket å gå i en like fin kjole som storesøsteren min hadde på sitt ball. Det er den store drømmen for mange jenter, vi vil være prinsesser, sier Astrid Jørstad Lillekjendlie.

Elever ved Østerås ungdomsskole

Flere av elevene ved Østerås ungdomsskole er skuffet over at skoleballet avlyses, men forstår også begrunnelsen til rektor.

Foto: NRK

Andre elever har forståelse for beslutningen som ble tatt og sier de alltids kan finne på noe annet.

– Jeg synes det er ganske trist at det ikke blir skoleball, men når rektor forklarer, så skjønner jeg hvorfor vi ikke skal ha det, sier Caroline Hagen.

Drømt om ball siden førsteklasse

I Ski snakker fire ungdomsskolejenter om hvor mye de gleder seg til det kommende skoleballet.

Celine Strand Kvisselien viser stolt fram ballkjolen hun skal ha på seg. Kjolen er rosa, har paljetter og blomster og snøring i ryggen og kostet mellom to og tre tusen kroner.

– Vi vil at kjolene skal være så fine som mulig og at alle skal tenke «Wow, nå så hun skikkelig pen ut». Det er viktig, sier Strand Kvisselien.

Skoleball fører til usunt utseendepress, mener en rektor.

– Ja, det er et press

– Det er kanskje sant at skoleball kan skape et utseendepress, men det er ikke slik at du må kjøpe den dyreste og fineste kjolen. Du kan kjøpe en brukt som er like fin, sier Mille Fuglei.

At Østerås skole har valgt å avvikle skoleballet, synes ikke jentene i Ski høres ut som en god løsning og har forståelse for skuffelsen Bærumselevene opplever.

– Veldig mange gleder seg til ballet veldig lenge i forkant. Og så tar han det bare vekk, sier Strand Kvisselien.

Skoleball

Camilla Tusvik, Celine Strand Kvisselien og Mille Fuglei har planlagt har brukt lang tid på forberedelsene til skoleballet.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger